Faktura-tvang en succes trods alt

Stort set samtlige 15 mio. fakturaer, som hvert år sendes til kommuner og statslige myndigheder, er i dag digitaliserede. Det er status et år efter indførelsen af faktura-tvang i det offentlige Danmark. Erhvervsorganisationer og myndigheder er enige om, at indførelsen af elektroniske fakturaer ved lov var rigtig, men mener, systemerne skulle have været testet bedre før kick-off 1. februar sidste år.

- Mens tilgangen - indførelsen af elektroniske fakturaer med brug af lovgivning - var rigtig, skulle både offentlige myndigheder og virksomheder have haft en længere indkøringspe[rioder, skriver Håndværksrådet, Dansk Byggeri, Dansk Industri, HTS og Økonomistyrelsen i dagens kronik i ErhvervsBladet. Kronikken er en markering af etårsdagen for indførelsen af elektronisk fakturering.

Nyttige erfaringerErhvervsorganisationerne og Økonomistyrelsen er enige om, at man har høstet vigtige erfaringer gennem indførelsen af de elektroniske fakturaer, og at disse skal bruges i de videre skridt til indførelsen af digital forvaltning i Danmark.

De seneste statistikker viser, at de offentlige myndigheder modtog 1,27 mio. elektroniske fakturaer i december sidste år. Flere estimater lyder på, at der tilgår 1,25 mio. fakturaer om måneden til de offentlige myndigheder. Dermed er stort set alle fakturaer digitaliserede.

Heraf var 63,1 pct. fuldstændig elektroniske. Det vil sige, at de ikke har været inden om et af de såkaldte Læs Ind-bureauer, som indscanner papir-fakturaer. Fra nytår har det offentlige indskærpet, at alle papirregninger skal sendes retur.

I andre lande har man forsøgt sig med en frivillig ordning, men der er udviklingen gået trægere. I Finland har man med en frivillig strategi kun udnyttet 15 pct. af potentialet efter fire år.

- Som udgangspunkt er det ikke rart med tvang, men frivillige løsninger har det med at gå trægt. Vi ville bare ønske, at man havde brugt mere tid på de indledende øvelser, så projektet var bedre forberedt. Vi er glade for, at der nu er rettet op på fejlene, så e-fakturaen kan gå mere stabilt ind i sit andet år. For e-fakturering tilbyder mange virksomheder økonomiske besparelser, siger projektchef Jørn Jensen fra Dansk Byggeri.

Heri er Håndværksrådet enige: - Det er flot, at målet er ved at være nået, men vi skulle grueligt meget igennem inden da, siger økonom Jacob Brandt.

I udlandet har indførelsen af e-faktura også vakt opsigt. Således har projektet vundet en pris for bedste europæiske digitaliseringsprojekt, og EU-Kommis[sionen anbefaler den danske fremgangsmåde.

Både Håndværksrådet og Dansk Byggeri peger på, at det primært er i andet halvår af 2005, at e-faktura-projektet for alvor kom op at køre.

De såkaldte Læs Ind-bureauer er ment som en overgangsordning, som bliver over[flødig.

Adm. direktør Niels Frost Larsen fra Læs Ind-bureauet Data Scanning fortæller, at antallet af papir-fakturaer, som skulle igennem Data Scanning eller det andet Læs Ind-bureau JVN Data, er mindre end ventet.

- Flere virksomheder, end vi havde regnet med, er fuldt elektroniske fra start, siger han.

Han peger på, at det ikke mindst er fordi det offentlige i en overgangsfase har accepteret papirregninger. Data Scanning forventer, at virksomhederne vil overgå til 100 pct. elektroniske løsninger inden for fire til fem år.