Fagre nye IT-ungdom

Ud i livet: Med klapsalver, ros og advarende ord om fremtiden blev de 122 første multimediedesignere i går sendt ud i erhvervslivet. Uddannelsen er kritiseret sønder og sammen, men de unge tager kritikken med kølig distance og tro på fremtiden.

»Man skal ikke forudse fremtiden, men gøre den mulig.« Med dette citat fra Den Lille Prins blev de første multimediedesignere i går sendt ud fra Københavns Tekniske Skole. De er de første 122 af et kuld på i alt 800, der gør den nye to-årige uddannelse færdig her inden sommer. Og de er formentlig nogle af de studerende i dette land, der har oplevet det mest turbulente skoleforløb overhovedet.

Multimediedesigneruddannelsen blev skabt i tiden, hvor web var gud og e-handel hot som en kogeplade.

Men kort efter ramlede det hele. Nasdaq knækkede midt over og hele IT-branchen startede den årelange mavelanding, som vi stadig er tilskuer til.

Nu stikker de så næsen ud i et erhvervsliv, der har fået et et mere end køligt forhold til luftige IT-projekter. Og derfor kunne de studerende det sidste år se en stadigt stigende kritik af den uddannelse, de var i gang med.

Ud i kulden

Afskedstalen i går på Den Sorte Diamant i København var langt mere rå end sådanne afskedstaler ellers plejer at være. For nu skal de studerende selv overbevise et dansk erhvervsliv om, at virksomhederne har brug for 800 unge, der kan kommunikere med nettet.

Mette Christiansen, uddannelses-konsulent hos HK, er formand for det udvalg, der står bag uddannelsen. Hun erkendte overfor de unge, at det ikke ser så lyst ud mere.

»Der er ikke et hav af ledige job og IT-virksomhederne ansætter ofte folk fra egne rækker. Ingeniører ansætter ingeniører og derfor skal I ud og overbevise virksomhederne om, at de har brug for jer,« sagde hun.

Sparke døre ned

Den omskiftelige tid har gjort de unge hårdføre.

Dansk erhvervsliv har stort set skabt uddannelsen og derfor tages de nye, mere kølige signaler fra samme side med et skuldertræk.

»Det er spændende. Vi skal ud og sparke døre ind hos virksomhederne og vi bliver nødt til at se os som dem, der skal løse problemerne og hjælpe virksomhederne med at kommunikere på nettet,« sagde Danny Jacobsen med en glad familie omkring sig.

Samme optimisme har parret Signe Gjervig og Mads Fuhr Frederiksen.

»Jeg er i gang med at færdiggøre et website for en sportsproducent og skal til jobsamtale den 14. juni i et webfirma. Glipper det, så starter vi egen virksomhed,« siger Signe Gjervig. Kæresten Mads er enig. Han har studiejob som webansvarlig i et pensionsselskab, et job som nu bliver et fuldtidsarbejde. Desuden starter han sin egen virksomhed.

»Jeg er med i et netværk af ti studerende fra uddannelsen, hvor vi prøver at skabe en fælles web-virksomhed,« siger Mads Fuhr Frederiksen.

Men presset på de unge fortsætter. For næste sommer er et tilsvarende hold på vej ud fra de tekniske skoler.

jse@berlingske.dk