Faglig konflikt tæt på at lukke bryghus

Nørrebro Bryghus mangler penge, og ejerne skal igen have den store pengepung frem.

Nørrebro Bryghus har fået en alvorlig økonomisk mavepuster efter et år med stigende råvarepriser, men den helt altafgørende kæberasler leverede den næsten syv måneder lange konflikt med 3F.

Demonstrationer foran restauranten på Nørrebro og blokade af flaskeøl til detailmarkedet har ifølge ledelsen af Nørrebro Bryghus alene givet et tab på i omegnen af fire millioner kroner.

Det samlede underskud efter skat ender på 5,5 millioner kroner, og egenkapitalen bliver udhulet til et minus på syv millioner kroner.

2007 skulle ifølge ledelsen have været et investeringsår, og derfor var et mindre underskud forventet. Selskabet brugte kræfter på at etablere sig på detailmarkedet med flaskeøl, indviede en øl-bar i Københavns Lufthavn og præsenterede en række nye varianter.

Tovtrækkeriet med 3F, om hvilken overenskomst de ansatte skulle over på, vendte dog op og ned på året.

- Det er klart, at det her har været alvorligt. Vi står i en situation, hvor vi netop har investeret 21 millioner kroner i et nyt bryggeri i Hedehusene, og så kommer et stort fagforbund og tager kvælertag på os. Der er ingen tvivl om, at hvis konflikten havde forsat i længere tid, ville det være endt med en lukning, fortæller administrerende direktør Hans Henrik Gram.

Han erkender, at hvis den oprindelig strategi skal følges i 2008, er det helt afgørende, at aktionærerne finde pengepungen frem igen.

- Aktionærerne har tilkendegivet, at de ønsker at fortsætte med vores strategiplan, hvor vi i løbet af 2008 skal lancerer flere øl-varianter samt etablerer flere restauranter eller ølbarer i Danmark. For at finansiere den vækst skal aktionærerne skyde flere penge i selskabet. Jeg tolker deres tilkendegivelse, som at de har tiltro til virksomhedens strategi, siger Hans Henrik Gram.

Direktøren ser positivt på fremtiden. Han peger på, at brandet Nørrebro Bryghus er et af de mest kendte af de danske mikrobryggerier, hvilket er et vigtigt element på detailmarkedet. Han forventer overskud ved udgangen af 2009.

Læs også på ErhvervsBladet.dk Se hvem der laver de bedste øl i Danmark

Ti mikrobryggerier der har øget overskuddet