Fagforening til angreb på discount

Aldi, Lidl og Schlecker har i Tyskland til sammen 100.000 medarbejdere, de fleste er deltidsansatte kvinder. Mange underbetales og behandles dårligt, siger fagforening, der vil hjælpe dem til at danne personaleråd.

Læs mere
Fold sammen
BERLIN: Lavprismarkederne Aldi, Lidl og Schlecker blev i går udnævnt som særlige mål for den tyske fagforening Verdi, der vil organisere de ansatte i disse butikker imod deres arbejdsgiveres ønsker.

I alt beskæftiger de tre kæder omkring 100.000 mennesker i Tyskland, heraf er trefjerdedele deltidsansatte kvinder. Selv om kæderne er gigantiske, økonomiske succeser, har de ry for at underbetale personalet, tvinge ansatte til ekstremt lange arbejdsdage og forlange, at mange filialer bemandes af en enkelt medarbejder.

»Trusler er intet enkelttilfælde, forretningsmodellen er et klima af angst og intimidering,« siger Verdi-formanden Frank Bsirske, der valgte Kvindernes Internationale Kampdag i går til at introducere fremstødet. Bsirske beskylder kæderne, der også har eller er på vej med filialer i Danmark, for at »undertrykke interesserepræsentation som i det 19. århundrede«.

Personaleråd ikke tilladt
De i Tyskland almindelige personaleråd er ikke tilladt hos Lidl og hos Schlecker kun på regionsniveau. Medarbejdere, der vil danne sådanne råd, risikerer mobning, ydmygelser og fyring, hedder det hos Verdi. Især syge og gravide er udsat for pres. Desuden tilsidesættes overenskomster og arbejdsmarkedslovgivning jævnligt, hævdes det.

De tre discountkæder afviser normalt at udtale sig til pressen. På Lidls hjemmeside hedder det, at »fairness er et krav over for enhver i virksomheden«, og at »ros, anerkendelse og evnen til kritik bør bestemme klimaet i firmaet i det daglige arbejde«. Det siges også, at Lidl omgiver sig med »stærke« medarbejdere.

Formålet med Verdi-kampagnen er dannelsen af personaleråd og vedtagelse af minimumkrav. Verdi kæmper som andre tyske fagforeninger mod medlemsflugt og dårlig økonomi. En succes på discountområdet ville således være hårdt tiltrængt. Ifølge Verdi har kvinder især fra Schlecker på det seneste besluttet at oprette personaleråd »trods vanskelige betingelser«.