Fagforening retter dødeligt angreb mod Nørrebro Bryghus

Ølkonflikt. 3F strammer grebet om Nørrebro Bryghus, så øllet ikke kan komme ud til butikkerne. - Det kan ende med, at bryggeriet må lukke, konstaterer bryggeridirektør.

Fagforeningen 3Fs aktioner mod Nørrebro Bryghus er på vej til at koste en af landets mest kendte mikrobryggerier livet.

Tirsdag trådte en boykot af bryggeriet i kraft blandt Coop Danmarks lagermedarbejdere, og det betyder, at butikshylderne ikke fyldes igen med øl fra Nørrebro Bryghus, efterhånden som tørstige kunder køber specialøllet. Dermed trækker fagforeningen et stort indtjeningsgrundlag væk under mikrobryggeriet.

Brygningen af flaskeøl foregår på virksomhedens nye bryggeri i Hedehusene, og ifølge Anders Kissmeyer rammer aktionen mod øl til detailhandlen bryggeriets økonomi særligt hårdt.

- Det nyopførte bryggeri i Hedehusene repræsenterer jo en kæmpe investering, som skal afskrives. Derfor kan vi ikke bare lukke den del af forretningen og fortsætte som bryggerirestaurant. Det er ikke en mulighed, siger han og fortsætter: - Der er ingen tvivl om, at 3F har fat i den lange ende. Hvis de får held med at udvide konflikten til andre butikskæder, risikerer vi en situation, hvor de kan trække tiden indtil vi bløder ihjel, siger bryggeridirektør i Nørrebro Bryghus A/S Anders Kissmeyer.

Selv om situationen er katastrofal for bryggeriet, kan direktøren ikke umiddelbart få øje på en løsning. - Det forslag de havde til en overenskomst, ville ende med at koste os mere end en million på bundlinjen. Det kunne vores bestyrelse ikke stå inde for, forklarer Anders Kissmeyer.

Ansatte bakker op3F har i flere år forsøgt at få en overenskomst med Nørrebro Bryghus, der har overenskomst med Kristelig Fagforening. Under tidligere aktioner har fagforeningen delt flyvesedler ud med opfrordring til at boykotte øllet. Det blev dog modsvaret af virksomhedens ansatte. De bakker fuldstændigt op om deres arbejdsgiver, og har ved flere lejligheder bedt 3F blande sig udenom.

Ifølge 3F er løn- og arbejdsvilkårene i Nørrebro Bryghus langt ringere, end de ville være med en 3F-aftale, og fagforeningen slår fast, at en overenskomst også skal gælde fremtidige medarbejdere. Dermed betyder de ansattes syn på sagen mindre. - Konflikten fortsætter indtil vi har en overenskomst indenfor de rammer der er opstillet af Horesta, siger næstformand i 3F Industri og Service Finn Sørensen. Han ønsker ikke at forholde sig til fremtiden for Nørrebro Bryghus, men slår fast, at overenskomsten skal i hus. - Ifølge virksomhedens indehaver er det her stærkt generende, og jeg forventer da, at det ender med en fornuftig forhandling af en god overenskomst, siger han.

På Nørrebro slår Anders Kissmeyer fast, at mikrobryggeriet befinder sig i en skidt situation. Han håber på overlevelse, men tør ikke spå om enden på konflikten. - Jeg håber at der er nogle kreative personer i 3F's bagland, som formår at fremkomme med en løsning, der bygger på en tidssvarende overenskomst. Vi er ikke ude på at føre politisk kamp, vi forsøger blot at drive forretning, siger Anders Kissmeyer.