Fagforening protesterer mod internet-TGV

Franske fagforeninger vil demonstrere mod »internet-TGV'en«, fordi personalet ifølge fagforeningerne er ansat på dårligere vilkår end normalt.

Læs mere
Fold sammen
PARIS: Når det første TGV-tog solgt med online-billetter i dag kl. 13.20 ruller fra Paris-banegården Gare de Lyon mod det sydlige Frankrig vil flere af de franske jernbanefunktionærers fagforeninger forsøge at gøre afgangen mindre festlig.

Demonstrationer på blandt andet Gare de Lyon er planlagt, fordi jernbanefunktionærerne mener, det franske jernbaneselskab SNCF's nye koncept iDTGV - salg af billigbilletter til hurtigtoget TGV over Internettet - underminerer deres arbejde og rettigheder.

Det skyldes dels, at billetter til at køre med iDTGV ikke kan købes ved de almindelige billetluger, dels at den stewardesse og den kontrollør, der følger med hvert tog, er hyret på hvad fagforeningerne kalder »private« vilkår gennem et datterselskab ejet 99,99 procent af SNCF.

Men SNCF afviser, at medarbejderne i dette datterselskab, Effia, der også administrerer det online billetsalg, skulle være ansat på anderledes aftaler. »Organiseringen af arbejdet er anderledes,« siger Alexis Chenu fra SNCF's presseafdeling. Men de ansatte er dækket »af samme statut, som dækker alle SNCF's kontrollører.«