Færre låner penge til køb af huse og lejligheder

Antallet af tilbud på lån til boligkøb faldt i oktober. Tempoet drosler ned på boligmarkedet, påpeger økonom.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har den seneste måned været lidt mindre appetit på at indhente boliglån til at købe nyt hus eller lejlighed.

I oktober blev der indhentet 7000 tilbud på realkreditlån til køb af boliger. Det er omkring 800 færre end i september og 30 procent færre end for et år siden.

Det viser tal fra Finans Danmark, der er interesseorganisation for banker og realkreditselskaber. Tallene kan bruges som en indikation af, hvor stor aktivitet der er på boligmarkedet.

Perter Jayaswal, der er direktør for realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark, ser tallene som et udtryk for, at der er kommet mere ro på boligmarkedet.

»Under coronanedlukningerne af det danske samfund steg danskernes efterspørgsel efter nye boliger og sommerhuse meget kraftigt.«

»Samtidig var renterne på realkreditlån meget lave. Nu hvor samfundet er genåbnet, og renterne igen er steget, ser vi, at appetitten på boligkøb falder,« siger Peter Jayaswal i en pressemeddelelse.

Hos Arbejdernes Landsbank påpeger privatøkonom Brian Friis Helmer, at tallene bekræfter, at boligmarkedet er på vej ned fra et højt gear efter en lang periode under corona med rekordmange salg og uafbrudte prisstigninger.

»Vi kan se, at niveauet stille og roligt drosler ned, hvilket falder godt i tråd med de øvrige tal vi har fra boligmarkedet, som viser et marked med aftagende fart,« siger han i en kommentar.

Ud over at indhente boliglån i forbindelse med køb af lejlighed eller hus er der også sket et fald i antallet af tilbud til låneomlægninger. For eksempel hvor man omlægger til et lån med en lavere rente.

Det lavere antal skal ses i sammenhæng med, at renterne de seneste måneder er steget, og derfor vil der for mange boligejere ikke være samme gevinst at hente ved at lægge om.

/ritzau/