Færølagmand søger bred koalition efter historisk valg

Med en rekordstor valgdeltagelse på 91,1 pct, skrev færingerne i går valghistorie ved at vælge et nyt lagting, der står lige, når det gælder spørgsmålet om, hvorvidt Færøerne skal forblive i rigsfællesskabet eller blive en suveræn stat.

Færøernes koalition, Folkeflokken, Republikanerne og Selvstyrepartiet, gik tilbage fra 18 mandater til 16 mandater. Også oppositionen bestående af Socialdemokratiet, Sambandspartiet og Centerpartiet fik 16 mandater.

Færøernes lagmand Anfinn Kallsberg, der de sidste fire år har stået i spidsen for en koalition med det erklærede hovedformål, at Færøerne med tiden skal blive et suverænt land, har hermed ikke længere et flertal bag sin regering.

Socialdemokratiet og Sambandspartiet ønsker at Færøerne forbliver i rigsfællesskabet med Danmark og Grønland, mens Centerpartiet mener, det afgørende er, hvordan Færøernes borgere har det i dagligdagen.

Anfinn Kallsberg vil i dag at indkalde partierne til en drøftelse om dannelse af en ny færøsk regering.

- Jeg vil forsøge at få skabt et så bredt parlamentarisk grundlag som muligt. Det indebærer også, at jeg vil lægge vægt på både det rigsretslige og på det borgerlige overfor det socialistiske. Jeg kan samtidig kun sige, at alle muligheder står åbne, siger Anfinn Kallsberg./ritzau/