Facebook-svigt kan have lækket brugeres private fotos

6.8 millioner brugere har muligvis helt uvidende fået delt private billeder med hundredvis af apps.

Problemerne om databeskyttelse fortsætter for it-giganten Facebook, der muligvis har gjort private billeder fra næsten syv millioner brugere synlige for andre apps, de tidligere har anvendt.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters fredag.

Teknisk direktør hos Facebook Tomer Bar har udsendt en meddelelse, hvori han forklarer problemet.

»Når nogen giver en app tilladelse til at få adgang til deres billeder på Facebook, giver vi normalt kun appen adgang til de billeder, som brugeren deler på sin tidslinje.I det her tilfælde har en fejl potentielt givet appudviklerne adgang til andre billeder. Blandt andet billeder delt på Facebook Historier og på Marketplace«, siger Tomer Bar.

Billederne har været tilgængelige for tredjepartsapps fra 13. til 25. september.

»Vi er kede af, at det er sket. Vi vil samarbejde med udviklerne for at slette billeder fra de ramte brugere« siger Tomer Bar.

Det er ikke første gang i år, Facebook må erkende, at det er svært at passe på brugernes data. I marts kom det frem, at 87 mio. Facebook-brugeres data var blevet lækket i en sag, som blev kendt som Cabridge Analytica-skandalen.

Det lykkedes analyseselskabet Cambridge Analytica at få fingerene i de mange Facebook data ved at lave en quizapp, som Facebook-brugere fik omkring 30 kroner for at downloade og deltage i.

En whitsleblower stod senere frem og fortalte, hvordan Cambridge Analytica havde fået adgang til data fra både appens Facebook-brugerne samt deres Facebook-venner.

Sidenhen blev dataene angiveligt brugt til personalisere kampagnemateriale på Facebook for Donald Trump.

Facebooks stifter, bestyrelsesformand og adm. direktør Mark Zuckerberg stod som følge af sagen skoleret i både Europa-Parlamentet og den amerikanske Kongress. Begge steder lovede Mark Zuckerberg at passe bedre på brugernes data fremover.

Men det lader altså ikke til at være blevet meget bedre. Facebook vil nu kontakte de brugere, der kan være ramt af fejlen. De vil også få mulighed for at se, hvilke billeder der er delt uden deres accept.

/ritzau/