Få nye job i USA ryster markedet

Opsvinget skaber praktisk taget ingen job til amerikanerne, viser nye tal. Det udløste i går dramatiske fald i rente og dollarkurs - og skarp kritik af Bush-regeringen.

En meget skuffende udvikling på arbejdsmarkedet sendte i går rystelser gennem de finansielle markeder og det politiske system i USA. Manglende jobvækst kan true opsvinget og føre til mere protektionisme, frygter økonomer.

Ifølge det amerikanske arbejdsministerium blev der skabt 21.000 nye job i USA i februar. Det var langt under økonomernes forventninger, der i gennemsnit forudså en stigning på 125.000. Og det var langt under den stigning, der skal til, for at få genskabt de over to millioner arbejdspladser, der er forsvundet i løbet af de seneste tre år.

De skuffende tal udløste store fald i dollarkurs og markedsrenter. I takt med de mange stærke nøgletal fra USA er mange begyndt at regne med en renteforhøjelse i landet i løbet af nogle måneder. Men en forhøjelse er usandsynlig, så længe arbejdsmarkedet klarer sig dårligt.

Det var baggrunden for, at renten på en tiårig amerikansk statsobligation i går eftermiddag faldt fra 4,02 til 3,80 procent. Det var det største fald på en enkelt dag i over tre år. Og dollarkursen faldt fra 6,12 til 6,02 over for danske kroner på under en time.

Udviklingen på arbejdsmarkedet er noget af et mysterium for mange økonomer. Den meget høje økonomiske vækst i USA burde skabe masser af job. Men når det ikke sker, er der risiko for, at privatforbruget går i stå igen, og at opsvinget dermed bliver kortvarigt.

»Med begyndende tegn på, at forbrugernes optimisme er aftaget lidt på det seneste, understreger de nye tal risikoen for en generel nedtur i økonomien,« siger chefanalytiker Henrik Mitelman fra den svenske bank SEB.

Men det er afdelingsdirektør Carsten Valgreen fra Danske Bank uenig i.

»Opsvinget skal nok klare sig. Det er ikke nogen katastrofe, og da slet ikke endnu, selv om det er skuffende, at det tager så lang tid at få gang i jobvæksten,« siger han.

Carsten Valgreen hæfter sig blandt andet ved, at arbejdsløshedsprocenten stadig kun er på 5,6. Det kunne tyde på, at statistikken undervurderer jobskabelsen. For på grund af befolkningsvæksten skal der skabes omkring 150.000 job om måneden i USA, hvis ikke arbejdsløshedsprocenten skal stige.

Han ser til gengæld en anden fare ved den manglende jobvækst. Den kan nemlig få de to præsidentkandidater til at udstede løfter om at beskytte amerikanske job mod konkurrence fra udlandet i den kommende valgkamp. Og den slags protektionisme kan blive en alvorlig trussel mod den økonomiske vækst på længere sigt, som også centralbankchef Alan Greenspan advarede om i sidste måned.

Manglen på job tegner til at blive et af de vigtigste emner i valgkampen, og Demokraterne benyttede da også straks de nye tal til at kritisere regeringen.

»I stedet for det robuste opsving af job, som Bush-regeringen har forudsagt i to år, har vi et arbejdsmarked, der er gået i stå,« siger Pete Stark, demokratisk økonomiordfører i Kongressen, i en udtalelse.

Arbejdsminister Elaine Chao siger til CNN, at hun er »bekymret«, men dog glad for, at arbejdsløshedsprocenten ikke stiger.