Excentrisk og eftersøgt antivirus-pioner kan ryste verdensmarkedet med afsløring af bitcoin-skaber

John McAfee, den excentriske pioner inden for antivirusprogrammer, vil afsløre den indtil videre anonyme skaber af kryptovalutaen Bitcoin, Satoshi Nakamoto, »inden for en uge.« Det begyndte med en tirade på Twitter mod australske Craig Wright, der påstår at være Nakamoto.

John McAfee skulle bare nyde sit fredfyldte otium, efter at livsværket McAfee Associates var solgt, og vejen var banet for et simpelt liv på en hvid palmestrand i Caribien. Men sådan gik det langtfra. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

John McAfee, den excentriske pioner inden for antivirusprogrammer, var i sin tid manden bag antivirusprogrammet McAfee.

Han var en dygtig forretningsmand, der delvist opfandt internethandel, som vi kender det i dag, inden han solgte alt og rykkede til en bounty-ø i Caribien. Et liv i sus og dus blev dog hurtigt afløst af kvinder, mord, narko og et liv med myndigheder i hælene.

Men den gale forretningsmand er endnu ikke færdig med at overraske.

Han har løftet sløret for sine planer om »i løbet af den kommende uge« at afsløre den sande identitet på bitcoin-opfinderen, der hidtil er kendt under det opdigtede navn »Satoshi Nakamoto«,« skriver Bloomberg.

Den kontroversielle »virus«-mand har givet Nakamoto et ultimatum: Stå frem frivilligt, eller jeg afslører dig om en uge!

Det hele begyndte med en bitcoin-relateret Twitter-tirade fra John McAfee for en uge siden.

Oprindelsen af navnet Satoshi Nakamoto, et pseudonym, som der spekuleres i refererer til enten en gruppe eller en konkret person, er blevet debatteret heftigt gennem årene. Men det eneste, der er kommet ud af det, er en alenlang liste af gennemhullede konspirationsteorier. Manglen af et fyldestgørende svar på, hvem verdens ukronede kryptokonge er, har fået mange til at tro, at han må være død.

»Jeg har talt med ham, og han er bestemt ikke begejstret for mit forsøg på at afsløre ham,« siger John McAfee til Bloomberg fra en telefonforbindelse på Bahamas, hvor han i øjeblikket lever på flugt for at blive retsforfulgt for skatteundragelse i USA.

Træt af bedragere

Ifølge McAfee bunder hans motivation for at afsløre Satoshi ikke i foragt for hverken manden eller hans opfindelse. McAfee er derimod godt og grundigt træt af, at hemmelighedskræmmeriet får »bedragere til at hævde, at de er Satoshi«, hvilket må antages at være en slet skjult reference til australske Craig Wright, der står bag kryptovalutaen »Bitcoin SV«, som, han hævder, er »den originale bitcoin.«

Den Virginia-fødte sydstatsamerikaners kontroverser har længe overskygget hans fortid som foregangsmand i softwarebranchen. Han forlod sin virksomhed og solgte sine aktier i McAfee Associates tilbage i 1996 for godt og vel 600 millioner kroner.

Efter finanskrisen i 2008 solgte han alt, hvad han ejede, og flyttede til Belize. Han endte dog med at tage benene på nakken, efter at hans nabo blev myrdet dagen efter, at flere af McAfees hunde, som naboen kort forinden havde klaget over, var fundet døde. Myndighederne i Belize ville derfor af åbenlyse årsager gerne afhøre ham i forbindelse med efterforskningen.

Tiden vil vise, om han kan løse gåden, som mange før ham uden held har forsøgt sig med. Selv understreger McAfee i interviewet, at han har brugt et helt liv på at jagte hackere.

»Jeg er en af de bedste,« siger han.

Afsløring kan ryste verdens kryptomarkeder

Hvis Satoshi Nakamoto virkelig er i live, kan de i teorien stikke en kæp i hjulet på den globale bitcoin-handel. Det skyldes, at Nakamoto – muligvis sammen med de øvrige pionerer inden for kryptovaluta – formodes at være blandt dem, der er i besiddelse af allerflest bitcoins.

Han ejer muligvis op imod en million af dem, hvilket er en kæmpe del af det globale marked, der består af omkring 17,6 millioner bitcoins. Såfremt han sidder på én million bitcoins, vil hans andel være 37 milliarder kroner værd i dag. Men eftersom de mange bitcoins ikke er blevet handlet i løbet af de seneste ti år, har de fleste antaget, at Nakamoto var død.

Satoshi Nakamoto skrev rapporten, der kom forud for realisering af bitcoin tilbage i 2008. Herefter udviklede han, ifølge John McAfee, bitcoin i sin endelige form sammen med et hold af andre programmører.

Såfremt han viser sig at være i live, kan hans mange bitcoins potentielt gå i handel. Hvis det sker, vil det for alvor sætte markedet under pres. Dengang den nu krakkede bitcoin-børs Mt. Gox i sin tid eksisterede, kunne man bogstavelig talt se priserne dykke, hver gang en formueforvalter solgte fra skatkammeret for at betale virksomhedens regninger.

Flere har gennem årene både hævdet at være Nakamoto eller at have fundet ham. Men intet har indtil videre vist sig at holde stik.

»Jeg har brugt hele mit liv på at opspore folk, der er verdensklasse til at sløre deres identitet. Det var piece of cake for mig at finde ham,« siger John McAfee til Bloomberg og understreger, at der ikke er tale om Craig Wright, der ellers p.t. hævder at være Nakamoto.