EUs indre marked kan øge velstand markant

Hvis der bliver sat mere ind på at forbedre det indre marked i EU og få sat mere skub i frihandel på flere områder, er der enorme gevinster at høste på det økonomiske område.

En lang række økonomiske analyser fra nogle af verdens førende økonomier viser ifølge Tænketanken Europa, at EUs indre marked har et stort potentiale til at skabe masser af nye job og øget BNP. Også i Danmark. Arkivfoto: Flemming Krogh Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs indre marked, der skal fremme frihandel, konkurrence og mobilitet af arbejdskraft, varer, serviceydelser og kapital, har potentiale til at skabe en markant større velstand og masser af nye job – også herhjemme.

Med de rette initiativer kan EUs bruttonationalprodukt (BNP) stige med så meget som fem til otte procent over de næste 15 år. Det vil dog kræve både bedre implementering af de nuværende regler, og at der gennemføres forbedringer og udvidelser af det indre marked. Det vil give et permanent løft af velstanden på mellem 650 og 1.000 milliarder euro frem mod 2030 og en stigning i beskæftigelsen på seks til ti millioner job på europæisk plan.

Herhjemme vil et bedre fungerende indre marked i bedste fald kunne generere mellem 77.000 og 124.000 flere arbejdspladser over de næste 15 år.

Det viser en lang række økonomiske analyser fra nogle af verdens førende økonomer, som Tænketanken Europa har kigger nærmere på.

»Væksten kan løftes med 0,4-0,5 procent- point om året, hvis det indre marked kommer til at fungere endnu bedre. Det er ganske meget, eftersom Europa-Kommissionen i deres langsigtede fremskrivninger kun venter en årlig stigning i velstanden på 1,4 procent i Europa,« siger Mikkel Høegh, der er cheføkonom hos Tænketanken Europa.

Danmark er endda et af de lande, der vil få mest gavn af øget handel i Europa, viser analysen.

Forsøget på at fremme frihandel har været en hjørnesten for EU siden starten i 1950erne. Men det er først med EF-pakken fra midten af 1980erne, at det indre marked blev formaliseret med fri bevægelighed for varer, tjenesteydelser, personer og kapital. Det er siden ført videre med Maastricht-traktaten i begyndelsen af 1990erne.

Selv om der kan høstes betydelige velstandsgevinster ved at udvide det indre marked, ser modstanden i befolkningen mod frihandel ud til at være stigende, vurderer Mikkel Høegh.

»En årsag kan være debatten om den såkaldte velfærdsturisme,« siger han.

Frihandel skaber da også både tabere og vindere. Gevinsterne i form af billigere og bedre dagligvarer, vil dog typisk være mere spredte og usynlige, mens et lukket slagteri nemt bliver en stor og synlig sag.

Mere åbne markeder kræver da også store tilpasninger. Tekstilbranchen omkring Herning er bare ét eksempel. Her er de gamle sypiger for længst forsvundet og erstattet af andre og mere velbetalte job inden for design og logistik, der har løftet velstanden i det danske samfund.

Flere af de undersøgte studier viser da også, at Danmark har store fordele af den økonomiske integration og mere frihandel.

Europa-Parlamentet har for nylig udarbejdet en større analyse, hvor der peges på flere områder med store mulige gevinster ved at forbedre det indre marked. Især det digitale indre marked med fiberoptiske netværker, bedre dækning med 4G mobilnet, bedre adgang til internet, e-handel, copyright og databeskyttelse kan give en meget stor velstandsgevinst på op til 260 milliarder euro.

Et andet område med store potentialer er tjenesteydelser, fremgår det. Det kan ifølge analyserne give store økonomiske gevinster på samlet set 235 milliarder euro. Det hænger sammen med, at tjenesteydelser er dominerende i de europæiske økonomier og udgør omkring 70 procent af den årlige værditilvækst. For Danmarks vedkommende er tallet hele 80 procent.

»Danmark kan dermed blive en af fremtidens vindere ved en yderligere udbygning af det indre marked,« siger Mikkel Høegh.