Eurozonens inflation kører fortsat i slæbesporet

Inflationen i eurozonen er fortsat tæt på 0 pct. og dermed langt fra målsætningen hos Den Europæiske Centralbank, ECB.

Foto: RALPH ORLOWSKI. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

De europæiske forbrugerpriser steg således med 0,2 pct. i november sammenlignet med samme måned sidste år, viser en endelige opgørelse fra Eurostat onsdag.

Udviklingen i inflationen var dog en anelse bedre end ventet, idet økonomer adspurgt af Bloomberg News havde estimeret en stigning på 0,1 pct. ECB har en målsætning om, at inflationen skal være omkring 2 pct.

Den svage prisudvikling i november dækker blandt andet over, at der var negativ inflation i hele 12 lande i eurozonen. Størst prisfald så man på Cypern, hvor priserne dykkede 1,5 pct. på årsbasis i november, mens der var et fald på 0,9 pct. i Bulgarien, Rumænien og Slovenien.

Omvendt så det bedst ud i Belgien og på Malta, hvor inflationen lød på henholdsvis 1,4 pct. og 1,3 pct. i sidste måned. I eurozonens økonomiske lokomotiv, Tyskland, var inflationen på 0,3 pct. i november.

Hvis man ser på de enkelte varekategorier, er det fortsat olie- og energipriserne som holder inflationen ned. Benzin pressede inflationen ned med over 0,5 pct.point i november. Omvendt skubbede grøntsager, restauranter og caféer inflationen op med 0,1 pct.point. i sidste måned.

På månedsbasis viste udviklingen et fald på 0,1 pct., hvilket var en spids bedre end ventet, idet økonomerne ifølge Bloomberg havde regnet med et fald på 0,2 pct.

Kerneforbrugerpriserne - der fraregner prisudsving på energi, fødevarer, alkohol og tobak - steg med 0,9 pct. i november sammenlignet med den tilsvarende periode et år tidligere. Det var helt på linje med det ventede.