Europas økonomiske lokomotiv trækker

Tysklands økonomiske vækst i andet kvartal var større end ventet i markedet. Det er godt nyt for hele Europa, også selv om tallene umiddelbart ser stærkere ud, end de er.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND. De tyske forbrugere har nu i to kvartaler i streg har vist styrke.
Læs mere
Fold sammen
BNP-væksten i Tyskland var på 0,7 pct. i andet kvartal mod ventet 0,6 pct. Det var trukket af fremgang i både privatforbruget og eksporten.

»Inden man bliver alt for imponeret af de nye væksttal, skal man have med, at en del af årsagen til den stærke vækst netop er den svage vækst tidligere på året. En kold vinter fik byggeriet til at gå i stå i begyndelsen af året, så væksten er flyttet fra første til andet kvartal. Jævner man væksten i første halvår ud, giver det et mere retvisende billede af robust, men behersket vækst i tysk økonomi,« skriver Sydbanks cheføkonom Jacob Graven i en kommentar til tallene.

Han venter, på linje med Nykredits chef for makroøkonomisk analyse Ulrik Bie, at væksten vil fortsætte de kommende kvartaler. Det ikke mindst på grund af, at de tyske forbrugere nu i to kvartaler i streg har vist styrke.

»Med en stærk konkurrenceevne efter mange års lave lønstigninger står Tyskland godt rustet til fortsat vækst. Kombineret med at lønningerne nu stiger, kan det private forbrug bidrage til væksten. Vi forventer derfor, at Tyskland også i det kommende år vil være Europas økonomiske lokomotiv,« skriver Jacob Graven, mens Ulrik Bie noterer:

»Vi forventer, at væksten i tysk økonomi vil fortsætte i det samme væksttempo i de kommende kvartaler. Genopbygningen efter oversvømmelserne vil bidrage positivt i resten af året, og det stærke fundament under husholdningerne vil bidrage til forbrugsvækst.«