Europas økonomi vokser på trods af krig og høj inflation

Økonomien i såvel EU som eurozonen er vokset i andet kvartal. Det er sket samtidig med tilbagegang i USA.

Arkivfoto: Fredag er der kommet nye tal fra EUs statistikkontor, Eurostat. De viser, at der fortsat er fremgang i den europæiske økonomi på trods af krig og høj inflation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jean-Francois Badias
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens økonomien skrumper i USA, så vokser den omvendt i Europa.

Fredag er der kommet nye tal fra EUs statistikkontor, Eurostat. De viser, at der fortsat er fremgang i den europæiske økonomi på trods af krig og høj inflation.

I andet kvartal er økonomien i de 27 EU-lande tilsammen vokset med 0,6 procent i forhold til i første kvartal.

Samtidig er økonomien i de lande, der har euro som hovedvaluta, vokset med 0,7 procent. Tilsammen kendes disse lande også som eurozonen.

Dykker man ned i udviklingen i de enkelte europæiske lande, er det særligt de sydeuropæiske, som har set en positiv udvikling i andet kvartal.

Eksempelvis er økonomien i Spanien vokset med 1,1 procent, og i Italien er den vokset med 1,0 procent. Til sammenligning er den tyske økonomi hverken vokset eller skrumpet, men har stået stille i forhold til kvartalet før.

Ifølge seniorøkonom i Sydbank Mathias Dollerup Sproegel er der en forklaring på, hvorfor særligt de sydeuropæiske lande har oplevet vækst i andet kvartal.

»Det skyldes blandt andet, at man var lukket ned i dele af første kvartal.«

»Der er lidt noget ketchupeffekt, i forhold til at man har genåbnet økonomien her i andet kvartal.«

»Det kommer selvfølgelig de økonomier, der blev ramt hårdest af corona, mest til gavn. Og det er særligt i Sydeuropa,« siger Mathias Dollerup Sproegel.

Den positive udvikling i Europas økonomi finder sted på et tidspunkt, hvor der anderledes er tilbagegang i den amerikanske økonomi.

Torsdag viste tal, at økonomien i USA er faldet med 0,9 procent i andet kvartal. Det fulgte, efter at økonomien bakkede med 1,6 procent i første kvartal.

Dermed befinder amerikansk økonomi sig i det, der kaldes en teknisk recession. Det betegner en periode, hvor der to kvartaler i træk er økonomisk tilbagegang.

/ritzau/