Europas økonomi ligger fortsat underdrejet

Det er ikke kun dollarfaldet, der gør det svært for Europa at koble sig på opsvinget. Mangel på arbejdspladser betyder, at forbruget står i stampe.

Mens USAs økonomi er kraftigt voksende, ligger den europæiske fortsat underdrejet. Virksomhederne melder ganske vist om stigende optimisme, men der er ikke meget, der tyder på, at den almindelige europæer vil hjælpe til ved at sætte forbruget op.

Faktisk viste nye tal i går, at detailsalget i Tyskland faldt ikke mindre end 2,3 procent i december, når man ser bort fra den sædvanlige julehandelseffekt. Renset for inflation har de tyske butikker nu den laveste omsætning siden 1998.

Og i Frankrig steg arbejdsløsheden med yderligere 11.000 personer i december, så den nu er oppe på 9,7 procent af arbejdsstyrken.

»Forbrugertilliden er det svageste led i Europa lige nu, og vi er nødt til at se større håb om jobskabelse, hvis det skal blive bedre,« siger cheføkonom David Brown fra investeringsbanken Bear Stearns i London til Reuters.

Job flytter mod øst
Den dårlige udvikling i beskæftigelsen og forbruget kommer til trods for, at masser af virksomheder melder om fremgang. En del af forklaringen kan være, at Europa mister mange job til lavtlønslandene, mener cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea.

»Globaliseringen er på den ene side noget, der går mægtigt godt, fordi det giver den her nye økonomi. Men den nye økonomi byder også på nye udfordringer. Man kan spørge, om det ikke går lidt for stærkt med at få de nye åbne markeder, før man har gjort de gamle lukkede markeder konkurrencedygtige,« siger han.

Heller ikke i USA giver den økonomiske vækst mange nye job for tiden. Men på længere sigt er det alligevel Europa, der har det største problem, mener Helge Pedersen. Der er fortsat for mange hindringer i vejen for at drive en rentabel virksomhed her på kontinentet.

»Jeg tror, man skal se at få sat skub på at leve op til Lissabon-målsætningen om at få gjort Europa til en konkurrencedygtig økonomi. Det er den helt store udfordring, for ellers forsvinder arbejdspladserne,« siger Nordeas cheføkonom.

Lys forude
Som sine kolleger i de fleste andre banker regner han dog med, at den stærke fremgang i USA vil trække Europa med op, også selv om det ser mørkt ud lige nu. Den faldende dollarkurs gør det godt nok svært for Europas virksomheder at eksportere sig ud af vanskelighederne.

»Men nu er det sådan, at dollaren formentlig og forhåbentlig har bundet i den her omgang. Det har vi set tegn på de seneste dage. Det er klart, at det varer lidt tid, før eksporterhvervene kommer sig, men de kommer til at nyde godt af den høje markedsvækst,« siger Helge Pedersen.mbh@berlingske.dk

lol@berlingske.dk