Europæiske tal indikerer en ende på recessionen

Det europæiske PMI-indeks for erhvervstillid steg kraftigt i juli, hvilket indikerer, at eurozonen som helhed snart er ude af recessionens kløer.

Foto: PAUL HANNA. Det spanske bruttonationalprodukt faldt kun med 0,1 pct. i andet kvartal i forhold til første kvartal af 2013, hvilket tolkes som lovende for en ende på recessionen.
Læs mere
Fold sammen

Sådan lyder konklusionen fra både Nykredit og Spar Nord.

Det foreløbige PMI-indeks i eurozonen steg til 50,4 fra 48,7 i juli, godt hjulpet på vej af Tyskland og Frankrig. I Tyskland steg det samlede indeks til PMI-indeks til 52,8, det højeste niveau siden januar, mens det franske samlede indeks steg til 48,8 fra 47,4, hvilket dog fortsat peger i retning af en kontraktion.

»Dagens tal understøtter vores forventning om, at eurozonen vil vende tilbage til positiv vækst i tredje kvartal,« skriver chefstrateg for kapitalforvaltning hos Nykredit, Christian Mose Nielsen, i en kommentar.

Begge banker mener, at PMI-tallene understøttes af meddelelser fra de europæiske centralbanker, og særligt den spanske centralbanks besked om, at det spanske bruttonationalprodukt kun faldt med 0,1 pct. i andet kvartal i forhold til første kvartal af 2013, tolkes som lovende for en ende på recessionen.

Hvorvidt den franske økonomi kan løfte aktiviteten, er dog ifølge Nykredits leder af strategisk og makroøkonomisk research, Ulrik Bie, fortsat tvivlsomt, især i kraft af den franske forbrugertillid, der er på det laveste niveau i 38 år.

»Vi vurderer, at de franske myndigheder undervurderer den igangværende kontraktion i privatforbruget, og selv en stabilisering i industrien (som dagens PMI også indikerer) kan dermed ikke trække væksten i plus,« skriver Ulrik Bie i en kommentar.

De positive tal fra eurozonen kan samtidig være med til at hjælpe den danske økonomi på vej gennem flere private investeringer, lyder vurderingen fra Peter Bojsen Jakobsen, der er makroøkonom hos Sydbank.

»Væksten i dansk økonomi har været hæmmet af et lavt niveau for de private investeringer og eksporten, men dagens positive tal fra eurozonen kan bane vejen for fremtidige stigninger i både eksporten og de private investeringer,« skriver han i en kommentar til den foreløbige PMI-opgørelse.