Europæiske selskaber ser Kina som mere fjendtligt

Europæiske selskaber mener, at det er blevet sværere at drive forretning i Kina, hvilket blandt andet skyldes løst definerede love og regler, protektionisme og industriel overkapacitet.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED DUFOUR

Konklusionen kommer fra en rundspørge foretaget af The European Chamber of Commerce, der er en interesseorganisation med mere end 1600 europæiske selskaber som medlemmer og altså viser en stigende bekymring for forretningsklimaet i Kina, hvor de lokale selskaber føles forfordelt.

Det skriver Wall Street Journal.

Pessimismen blandt de europæiske selskaber er i undersøgelsen på sit højeste niveau nogensinde med 31 pct. af de adspurgte, som har negative forventninger til indtjeningsmulighederne i verdens næststørste økonomi.

Hele 70 pct. af de adspurgte føler sig samtidig mindre velkomne i Kina end førhen, hvilket er 7 pct. point højere end i fjor. Særligt er der en negativ stemning blandt selskaber i maskin-, it-, og kemiindustrierne.

På den anden side af Atlanten i USA er selskaberne endog endnu mindre begejstret for udviklingen på det kinesiske marked. En lignende undersøgelse foretaget af American Chamber of Commerce viser således, at 77 pct. af de amerikanske selskaber mener, at forretningsklimaet er blevet værre i Kina.

Det kinesiske handelsministerium har over for Wall Street Journal ikke ønsket at kommentere udviklingen.