Europa fører kamp mod korruption til WTO

EU-kommissær vil rejse korruption som et emne, når Unionen gør status omkring verdenshandelsorganisationen WTO.

BERLIN: Europa vil søge at føre kampen mod korruption ind i verdenshandelsorganisationen WTO, sagde EUs handelskommissær Pascal Lamy i går i Berlin.

Lamy advarede mod at forvente hurtige resultater. Et antikorruptions-initiativ kan, erklærede han, udløse beskyldninger mod EU om, at man blot ønsker at aflede opmærksomheden fra f.eks. vanskelige landbrugsforhandlinger. »Men som et første skridt er jeg villig til at tage korruption, såvel på udbuds- som på efterspørgselssiden, med til EUs årlige status omkring WTO,« sagde Lamy.

Løftet kom ved uddelingen af en pris som årets europæer til Peter Eigen, den tyske stifter af organisationen Transparency International, som bekæmper korruption verden over. Blandt tidligere modtagere af prisen er danskeren Inge Genefke fra Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre. Initiativtager til hæderen er forlaget Reader's Digest, der bl.a. udgiver tidsskriftet Det Bedste.

Såvel Lamy som Eigen fremhævede de nordiske lande som de mindst korrupte i verden. Ifølge Transparency Internationals indeks anses Danmark for at være på tredjepladsen, efter Finland og Island. Tyskland må nøjes med en 16. plads, mens Haiti, Nigeria og Bangladesh danner bagtroppen blandt i alt 133 lande.

Og så var der gaver...
En meningsmåling, bestilt af Reader's Digest og offentliggjort i går, viser, at tyskerne anser politiske partier for at være mere eller mindre korrupte. Det gælder især i forbindelse med partiernes pengeindsamlinger, hvor mere end to tredjedele af de adspurgte mener, at korruption optræder hyppigt. Heller ikke journalister har et godt rygte. I meningsmålingen sætter 40 pct. pressens folk i forbindelse med korruption.

Det ser tilsyneladende ikke ud til at afskrække Reader's Digest. Efter uddelingen af prisen fik hver deltager i højtideligheden, herunder journalister, en pose med et eksemplar af Det Bedste og to CDere med klassisk wienermusik, og der var en opulent frokostbuffet. »Det er ikke bestikkelse, det er gæstfrihed,« sagde forlagets tyske forretningsfører Werner Neunzig.