Europa banker USA i den store regnskabskamp

Regnskabssæsonen er på vej mod sin afslutning, da næsten 90 pct. af selskaberne i både Europa og USA har lagt deres tal frem. Nordeas chefaktieanalytiker Michael Borre er ikke i tvivl om, at Europa står tilbage som den store vinder.

De europæiske aktier klarede sig bedre end i de amerikanske i foråret, men USA-aktierne er til gengæld kommet pænt igennem sommerperioden, mens det har haltet noget mere rundt om i Europa.   Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man betragter den snart overståede regnskabssæson som en slags kontinenternes kamp mellem Europa og USA, kommer Europa ifølge Nordeas chefaktieanalytiker Michael Borre ud som den klare sejrherre.

Michael Borre skriver i en analyse, at langt størstedelen af de europæiske selskaber har fået både omsætning og indtjening til at vokse, hvilket også kan aflæses på de europæiske aktiekurser, der i gennemsnit er steget med omkring 15 pct. i år.

Modsat har det haltet langt mere for de amerikanske virksomheder, da omsætningen her overordnet set er faldet med omkring fire pct. over det seneste år, hvor olie- og gasselskaberne dog trækker markant ned i det samlede billede.

»Den stærke udvikling i det europæiske erhvervsliv har også taget aktieanalytikerne på sengen. Det kan ses på, at selskabernes resultater er bedre, end analytikerne havde regnet med. Det gælder både omsætningen og indtjeningen. Derfor har mange analytikere været nødt til at øge deres forventninger til indtjeningen i Europa fremover,« skriver Michael Borre og vurderer, at det er med til at give fart i aktierne.

Nordea-analytikeren peger på, at en stor del af årsagen til Europas sejrsgang skyldes, at dollaren er blevet styrket med omkring 20 pct. i forhold til euroen over det seneste år. Det betyder, at de europæiske selskabers varer er blevet billigere at købe for amerikanerne, mens virksomhederne i USA omvendt er blevet ramt af, at deres omsætning i udlandet er blevet væsentligt mindre værd, når den er blevet vekslet til dollar.

»Hvis dollaren holder niveauet over for euroen, er der lagt op til, at samme effekt vil gøre sig gældende i andet kvartal også. Efter at analytikerne nu har hævet deres forventninger til de europæiske selskabers indtjening, skal der mere til for at overraske dem, og efter de europæiske aktiekursers meget stærke start på året kan vi næppe forvente helt lige så stor effekt næste gang,« skriver Michael Borre.

Han mener, at regnskabssæsonen understøtter, at der fortsat er bedre investeringsmuligheder i europæiske aktier sammenlignet med amerikanske.