Euroland kører i tomgang trods store stimulanser

De fleste havde sat næsen op efter en massiv fremgang i eurolandene, efter at renten er faldet, olieprisen ralset ned, og euroen blevet svækket betydeligt. Men væksten blev i andet kvartal endnu svagere end i første kvartal.

Franske forbrugere i hypermarkedskæden Carrefour Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED DUFOUR

Selv om euroen er raslet ned i kurs, renten er presset i bund, og prisen på olie er nede under 50 dollar per tønder, så skuffer den økonomiske vækst i de 19 eurolande – endnu engang. Samlet var der således kun en vækst i eurolandene på 0,3 procent i årets andet kvartal, hvilket er mindre end ventet og under fremgangen først på året, der var oppe på 0,4 procent.

Udviklingen skuffer tilmed i alle de tre største eurolande, nemlig Tyskland, Frankrig og Italien, men også flere andre steder, eksempelvis i Holland og Finland.

Samlet har væksten dog været positiv i nu ni kvartaler i træk og siden begyndelsen af 2013. Dermed er den voldsomme nedtur, som blev set gennem 2008 og 2009, nu hentet ind igen. Bruttonationalproduktet i de 19 eurolande er således tilbage på niveauet fra 2007, før krisen satte ind, når det måles i faste priser efter den almindelige prisudvikling er trukket fra.

Danmark udsender først tal for væksten i andet kvartal sidst på måneden, men her er velstanden målt på bruttonationalproduktet fortsat omkring tre procent lavere, end før krisen brød ud.

Stilstand uanset hvad

Den svage vækst i Europa, som ser ud til at fortsætte, nærmest uanset hvor store stimulanser der vælter ned fra himlen som rene gaver, overrasker da også Styrelsesrådet for Den Europæiske Centralbank (ECB). I et referat fra sidste møde, betegner Styrelsesrådet hos ECB således opsvinget i Europa som »skuffende.« De slår også fast, at nye pengepolitiske tiltag kan komme på tale, hvis det viser sig nødvendigt.

Under normale omstændigheder, ville en økonomi nærmest få vinger, og flyve af sted i rasende fart, hvis renten, valutakursen og olien på samme tid faldt til noget af det laveste nogensinde i historien. Når optimismen og væksten holdes godt og grundigt nede på trods heraf, skyldes det blandt andet en tårnhøj ledighed, som skaber frygt for fremtiden og får både forbrugere og virksomheder til at holde stort igen.

Frankrig skuffer

I Frankrig var der ligefrem nulvækst i andet kvartal, efter de ellers havde en ret pæn vækst i første kvartal på 0,7 procent.

»Det private forbrug i Frankrig er meget skrøbeligt og investeringerne kun moderate. Så Frankrig halter langt efter sine nabolande,« siger Philippe Waechter, der er cheføkonom hos Natixis Asset Management i Paris.

Den franske finansminister Michel Sapin forsikrede dog i kølvandet på de nye tal, at Frankrig vil nå målet om at få en vækst på én procent i år.

I Italien hvor premierminister Matteo Renzi kæmper en hård kamp for at forbedre de offentlige finanser, blev væksten kun på 0,2 procent i andet kvartal. Matteo Renzi forsøger at samle flertal for at afskaffe en upopulær boligskat og sænke selskabsskatten over de kommende år, så der kommer mere fart på italiensk økonomi efter en historisk lang recession. Men hans plan om samtidig også at nedbringe den meget store italienske statsgæld står og falder med, at økonomien får det bedre. Den italienske centralbank, Banca d’Itali, venter en vækst på 0,7 procent for hele året.

Tyskland på rette spor

Tyskland står dog i en ret solid position, vurderer Andreas Rees, som er økonom hos UniCredit i Frankfurt.

»Væksten trækkes således både af eksporten og et stigende privatforbrug. Så Tyskland er på rette vej,« siger han.

Den tyske centralbank, Deutsche Bundesbank, har for nylig vurderet, at den store tyske økonomi nyder godt af store lønstigninger, som sætter mere fart i det private forbrug. De tyske enhedslønomkostninger, der også tager højde for udviklingen i produktiviteten, er steget 2,4 procent hvert eneste år siden 2012, mens den er faldet 1,3 procent i Spanien og hele 4,1 procent årligt i Grækenland.

Men væksten i Tyskland på 0,3 procent i andet kvartal, var mindre end først på året, og klart under de 0,5 procent, der var ventet. For hele året ser det ud til, at Tyskland får en vækst omkring 1,5 procent, hvilket er hæderligt, men langtfra prangende.

Kina skaber chokbølger

Den Internationale Valutafond (IMF) sænkede sidste måned sine skøn for den globale økonomi. Det skete blandt andet med henvisning til den seneste finansielle uro i Kina og Grækenland. Kina har i de forløbne dage sendt chokbølger gennem hele verdensøkonomien ved at nedskrive værdien af sin yuan tre dage i træk.

USA har for længst udsendt tal for væksten i andet kvartal. De hed plus 0,6 procent i forhold til kvartalet før og plus 2,3 procent i forhold til året før. Det er det dobbelt af, hvad eurolandene kan fremvise.