Euroens første arbejdsdag

Den europæiske pengeombytning er hidtil forløbet uden store vanskeligheder, selv om der tirsdag var småproblemer i flere lande.

Euroen stod onsdag på årets første arbejdsdag for over 300 millioner euroborgere over for sin hidtil største prøve.

Særlig i Frankrig var der frygt for en kaotisk overgang, fordi de bankansattes fagforeninger har varslet strejke for at få mere i løn. Samtidig strejker også de franske postansatte.

Historiens hidtil største pengeombytning er ellers forløbet uden de større problemer. Tirsdag var der dog flere irritationsmomenter i flere lande.

I Italien og Frankrig opstod der kilometerlange trafikkøer på motorvejene, fordi både personale og kunder skulle regne i to valutaer, og i Østrig kom en uheldig bankansat til at sælge bundter med 908 euro (6774 kr.) for blot 36,35 euro (271 kr.).

Det forlød ikke, hvor længe den distræte ansatte fortsatte denne type transaktion, før fejlen blev opdaget.

Andre steder forløb overgangen glat, selv om der var lukket i de fleste forretninger. Mange steder i de 12 eurolande fejrede folk nytåret ved at hæve eurosedler i bankautomater. Den 23-årige italienske studerende Alice Magnoni kaldte sedlerne "søde", da hun hævede penge i Rom.

Netop den proces, hvor borgerne vænner sig til de nye kontanter, er imidlertid farlig.

I Storbritannien frygter bagmandspolitiet NCIS omfattende svindel og falskmøntneri. NCIS advarer mod, at selv dårligt fremstillede kopier af de nye penge vil kunne snyde borgere, som ikke kender deres valuta endnu.

I mange lande fortsætter den gamle valuta med at være i handlen i endnu nogle uger.

For at gøre livet sværere for falskmøntnere indeholder eurosedlerne selvlysende fibre, vandmærker, hologrammer og avanceret sværte.

Overgangen var en enorm logistisk udfordring, hvor der blev fabrikeret omkring 15 milliarder sedler til en samlet værdi af over 630 milliarder euro (4700 mia. kr.). Dertil kom 51 milliarder nyslåede euromønter til en samlet værdi af 16 milliarder euro (119 mia. kr.).

Onsdagens udfordring bliver at få sat så stor fart på ombytningen som muligt. Udsalgsstarten skulle bidrage til handlen, men myndighederne håber også at kunne undgå, at forretninger afviser euroen. Det skete eksempelvis på en restaurant i Paris tirsdag, rapporterede nyhedsbureauet AFP.

Fra Athen forlød det, at grækerne fortsætter med at handle i drakmer, der er Europas ældste møntfod.

Ritzau/AFP