Euro-symbolets designer har aldrig fået tak

Officielt er symbolet for euroen - € - lavet af en gruppe anonyme designere, men på et alderdomshjem i Tyskland sidder symbolets fader og forlanger anerkendelse.

På et aldersomshjem i byen Eislingen i Tyskland sidder den 86-årige Arthur Eisenmenger og venter på en anerkendelse fra Den Europæiske Centralbank i Frankfurt.

Arthur Eisenmenger var i begyndelsen af 1970erne chefdesigner i Europakommissionen og på den tid skabte han også det karakteristiske lille "e" med to streger igennem på midten: €. Han sendte, ifølge den britiske avis "Observer", forslaget til Kommssionen som allerede dengang drømte om en fælles europæisk valuta, men Eisenmengers € blev lagt i en skrivebordsskuffe.

Lige indtil den dag i 1997, da den daværende kommissionsformand Jaques Santer præsenterede det som det nye euro-symbol. Det var, sagde Santer, udvalgt blandt en række forslag og lavet af en gruppe designere.

Designernes navne blev aldrig offentliggjort.

Men Arthur Eisenmenger, som nu er bundet til en rullestol på alderdomshjemmet i Eislingen, anser euro-symbolet for at være en eksakt kopi af det "e", han lavede for snart 30 år siden. Han har kontaktet kommissionen men har ikke fået svar.

Illustratoren Julien Bozzola, som i 13 år arbejdede sammen med Arthur Eisenmenger, er også overbevist om at euro-symbolet er Eisenmengers.

"Det er hans design og formen kommer fra det E han brugte, når han skrev sit navn," siger han til Observer.

Arthur Eisenmenger har også tegnet EU-flaget og det CE-mærke som anvendes ved kvalitetskontrol af produkter i EU-regi.

"Han er ikke ude efter økonomisk erstatning, men et "tak" ville være rart," siger den tidligere EU-chefdesigners kone Mechtchild til Observer.

I den Europæiske Centralbank i Frankfurt er der ifølge Observer denne kommentar til navnet Eisenmenger bara beskedet:

"Ham har vi aldrig hørt om."

lang