Euro får klø efter italiensk nej

Den fælleseuropæiske valuta, euro, er igen i skudlinjen efter endnu en indikation af modvilje mod politiske reformer, da de italienske vælgere i weekenden sagde et rungende nej til reformer af forfatningen.

Euro koster mandag morgen 1,0550 dollar mod 1,0670 dollar fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nedstemningen har fået Italiens premierminister Matteo Renzi til at oplyse, at han vil fratræde som følge af nederlaget.


Dermed står Italien atter foran en periode med politisk og muligvis også økonomisk uro, idet flere af de største italienske banker står så svagt, at der er brug for frisk kapital.
Umiddelbart dykkede euro mod dollar til nær 1,05 dollar, inden en konsolidering satte ind omkring 1,0540 dollar. Det er det laveste niveau siden marts 2015, hvor euro kortvarigt handledes til lige knap 1,05 dollar.
Falder euro til under 1,05 dollar, skal man ti år tilbage for at finde tilsvarende lave niveauer for den fælles valuta.- Markederne har en tendens til at reagere meget hurtigt på ændringer i miljøet. Der er nu en mulighed for, at euro når paritet til dollar. Måske ikke lige med det samme, men det er en mulighed, hvis der kommer sikkerhed for nye valg, vurderer chefstrateg Yannick Naud fra Banque Audi Suisse i Genève over for Bloomberg News.
Desuden slog den politiske højredrejning ikke igennem i det østrigske valg, hvor den højreorienterede østrigske præsidentkandidat fra Frihedspartiet, Norbert Hofer, søndag aften erkendte sit valgnederlag til Alexander Van der Bellen, der vurderes at kunne samle det politisk splittede land.
Euro koster mandag morgen 1,0550 dollar mod 1,0670 dollar fredag.
Dollar koster samtidig 113,45 yen mod 113,75 yen fredag eftermiddag, mens der går 119,70 yen på en euro mandag morgen mod 121,35 yen fredag eftermiddag.
Imens investorerne evaluerer euroens fremtid, fortsætter den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, med at lægge sig ud med Beijing. Analytikere anser det nu som sandsynligt, at Trump vil udråbe Kina til valutamanipulator, når han tiltræder præsidentembedet i januar.- Vi forventer, at Trump at udnævner Kina som manipulator meget tidligt i hans embedsperiode. Nogle ser måske USA tegne en linje for 7 yuan per dollar, mens USA begynder en forhandlingsproces, der sandsynligvis bliver langvarig og mangeårig.

- Men hvis den kinesiske økonomi fortsat svækkes, vil andre konkludere, at yuan bør svækkes til over 7 yuan per dollar til sidst. Og de fundamentale forhold vil vinde i sidste ende, siger markedschef Cliff Tan fra Bank of Tokyo-Mitsubishi i Hongkong ifølge Bloomberg News.
Der går 6,8830 offshore yuan på en dollar mandag morgen mod 6,8735 yuan fredag. Onshore yuan skrider samtidig til 6,8900 yuan per dollar fra 6,8880 yuan fredag.