Euro-chef dæmper vækstskøn

Udsigterne for den europæiske økonomi bliver stadig ringere. Chefen for Den Europæiske Centralbank, Jean-Claude Trichet, nedjusterede i går sit vækstskøn for eurozonen i 2005, og han advarede mod »uholdbare« prisstigninger på fast ejendom. Dollar satte ny bundrekord.

BRUXELLES: De dårlige nyheder væltede ned over europæisk erhvervsliv i går, og der var ikke megen optimisme at hente hos den europæiske centralbankchef Jean-Claude Trichet, da han i går eftermiddag talte i økonomi- og valutaudvalget i Europa-Parlamentet.

»Efter de positive udviklinger i første halvdel af 2004, viser nyere data, at vækstdynamikkerne blev noget mere modererede i årets anden halvdel,« sagde Trichet, der ved samme lejlighed lod forstå, at man i 2005 nu forventer en samlet vækst på 2,0 pct. i eurozonen mod 2,3 pct. i den seneste prognose.

I Paris nedjusterede den økonomiske samarbejdsorganisation OECD ligeledes sit skøn for væksten i eurolandene. OECD tror nu på 1,9 pct. vækst i 2005 mod 2,4 pct. i den seneste forudsigelse.

Jean-Claude Trichet lagde i sin tale i Europa-Parlamentet vægt på, at en række forskellige faktorer bremser væksten i Europa.

»Bidraget fra eksporten er negativt, og det private forbrug forbliver trægt... Dette har relation til stigningen i oliepriserne, der har reduceret den disponible indkomst i euro-området og taget farten af den globale økonomiske vækst,« sagde Trichet, der samtidig advarede politikere og lønmodtagere mod at bruge afgifter eller lønkrav til at kompensere for den faldende realløn.

Lav rente et tveægget sværd
Samtidig gjorde chefen for Den Europæiske Centralbank det klart, at han har et vågent øje på virkningerne af det meget lave renteniveau i euroområdet.

»Særlig er efterspørgslen efter lån til huskøb meget kraftig, understøttet af en stærk dynamik i huspriserne i flere lande i euroområdet... Den store vækst i gældsætningen kan blive kilde til uholdbare prisstigninger, særligt på ejendomsmarkedet. Sådanne udviklinger bør overvåges nøje,« sagde Trichet.

Samtidig med centralbankdirektørens udtalelser falder den amerikanske dollar til en ny bundrekord over for euroen, hvilket gøre det endnu sværere for den europæiske eksportindustrier at bidrage til at øge væksten i Europa.

Trichet gentog i går sine udtalelser om, at de aktuelle valutabevægelser er »uvelkomne«, men samtidig afstod han fra at sige noget om, hvorvidt det kan komme på tale at intervenere i markedet i et forsøg på at dæmpe den europæiske valutas himmelflugt.

Endelig benyttede Jean-Claude Trichet lejligheden til endnu en gang at slå et slag for sine mærkesager: At der ikke skal pilles ved vækst- og stabilitetspagten, sådan som EU-Kommissionen har foreslået. Og at EU-landene skal fortsætte deres strukturreformer.

»ECB støtter regeringer, parlamenter og parter på arbejdsmarkedet, der modigt gennemfører de nødvendige reformer,« sagde Trichet.Læs hele ECB-chefens tale på webben:

http://www.ecb.int/press/key/date/2004/html/index.en.html