EU vil sløjfe læssevis af regler

EU-Kommissionens næstkommanderende, Frans Timmermans, udpeger små og mellemstore virksomheder som nøglen til at få sparket gang i væksten i Europa.

Foto: Olivier Hoslet

»De små og mellemstore virksomheder skal være motorerne bag den vækst, som vi har brug for. De skal mærke, at vi er stand til at skære ned på bureaukratiet. Det er en afgørende prioritet.«

Meldingen kommer fra EU-Kommissionens magtfulde nye næstkommanderende, Frans Timmermans, i et eksklusivt interview med Berlingske. Han ankommer torsdag til Danmark, bl.a. for at tale om EU-kommissionens nye arbejdsprogram.

Ifølge Frans Timmermans har for mange virksomheder tabt tiltroen til EU.

»Vi har tabt de små og mellemstore virksomheders støtte til det europæiske projekt. Mit mål er i løbet af denne kommissions periode at få genskabt deres støtte. Hvis vi kan få dem til at se, at Europa arbejder for dem, vil de begynde at ansætte flere mennesker, vi vil få mere vækst, og vi vil få genskabt troen på de institutioner i EU, som efter min mening er vitale for Europas fremtid,« siger Frans Timmermans.

Han understreger over for Berlingske, at arbejdet med at gennemføre reformer og styrke konkurrenceevnen ikke er slut, selv om ECB forleden annoncerede en historisk plan for at booste europæisk økonomi.

»Det ville være en tragisk fejltagelse at mistolke ECB’s udspil som et signal om, at der ikke længere er brug for reformer. Alle erhvervsledere, som jeg har talt med, har et tydeligt budskab. Reformer er nødvendige – ellers vil investeringerne ikke for alvor løfte sig,« siger Frans Timmermans.

I Dansk Industri modtages meldingen med glæde.

»Timmermans udtalelser er en rigtig god nyhed for Europas erhvervsliv og europæisk konkurrenceevne. ECB’s redningsplan må ikke blive en sovepude. Det er tvingende nødvendigt, at EU-landene sætter gang i flere reformer. Og jeg synes, det er rigtig positivt, at Timmermans har sat regelforenkling for virksomheder på dagsordenen i Europa. Det er en vigtig del af bestræbelserne om at skabe ny fremgang for Europa,« siger direktør Thomas Bustrup, DI.

I Håndværksrådet mener man også, at Frans Timmermans har fat i en rigtig dagsorden, fordi bureaukratiet i EU vokser.

»Mange forordninger og direktiver er sort snak for de små og mellemstore virksomheder, og det har gjort dem mere skeptiske over for EU. Samtidig har østudvidelsen totalt ændret grundvilkårene for at drive virksomhed, og mange af de små virksomheder oplever udvidelsen som en direkte trussel imod deres levebrød. I stedet for at tilpasse sig de nye konkurrencevilkår, vender de deres frustration mod EU,« siger Frank Korsholm.