EU vil forhindre skatteunddragelse i Irland

Bruxelles vil udfordre muligheden for "dobbelt irsk" skatteunddragelse, der udnyttes af amerikanske it-virksomheder og medicinalindustrien.

Politikere og virksomheder i Irland er mistænksomme overfor EU Kommissionens motiver for undersøgelse af "dobbelt irsk" skatteunddragelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LENOIR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bruxelles vil udfordre muligheden for "dobbelt irsk" skatteunddragelse, der udnyttes af amerikanske it-virksomheder og medicinalindustrien som Facebook, Microsoft, Google og Abbott Laboratories, som er registeres ti Irland. Hvis ikke den irske regering lukker ned for muligheden, vil EU foretage en gennemgribende undersøgelse af skattesystemet.

Det skriver Financial Times.

De indledende undersøgelser blev igangsat af en den afgående konkurrencekommissær Joaquín Almunia, men Margrete Vestager, der skal overtage netop den post, har lovet at undersøgelsen fortsat vil få høj prioritet.

Kommissionen har tilkendegivet, at man fra EU's side ønsker at fjerne smuthullet i lovgivningen, der gør det muligt for virksomheder at reducere selskabsskatten til under den allerede lave selskabsskat i Irland på 12,5 pct.

Kommissionen er bekymret for, at lovgivningen er konkurrenceforvridende og på nuværende tidspunkt tillader fordele for udvalgte virksomheder, der modtager ulovlig statsstøtte.

Den centrale spørgsmål i undersøgelsen af den nuværende statsstøtte er, om nogle store multinationale virksomheder har draget fordele af skjulte midler, der er utilgængelige for de mindre indenlandske konkurrenter.

Truslen om endnu en gennemgribende undersøgelse af det irske skattesystem skaber pres på Irlands finansminister Michael Noonan, der netop nu lægger sidste hånd på landets budget for 2015. Politikere og virksomheder i Irland er dog mistænksomme overfor Kommissionens motiver. Alle de virksomheder, som er en del af undersøgelser, afviser anklagerne og siger, at de betaler alle skatter i fuldt omfang.