EU venter særdeles hårde exit-forhandlinger med briterne

De kommende exit-forhandlinger med Storbritannien bliver særdeles hårde og til tider konfrontatoriske.

Arkivfoto. De kommende exit-forhandlinger med Storbritannien bliver særdeles hårde og til tider konfrontatoriske. Fold sammen
Læs mere
Foto: DOMENIC AQUILINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det forventer EU-præsident Donald Tusk, der fredag sender sit udkast til retningslinjer for forhandlingerne til de 27 lande, der bliver i EU.

»Forhandlingerne, der skal til at begynde, vil være svære, komplekse og nogle gange endda konfrontatoriske,« siger Donald Tusk.

»Der er ingen vej udenom,« siger han på et pressemøde i Valletta.

Premierminister Joseph Muscat fra det maltesiske EU-formandskab siger på samme pressemøde, »at det bliver hårde forhandlinger, men det bliver ingen krig.«

Donald Tusk insisterer i sine retningslinjer på, at Storbritannien og de 27 EU-lande i første fase skal have opnået »tilstrækkelige fremskridt« på fire vigtige områder.

Først derefter kan forhandlinger om en frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien begynde, lyder det fra Tusk.

Det, der skal på plads først, handler om rettighederne for de 3,2 millioner EU-borgere, der bor i Storbritannien.

Det handler også om at undgå et juridisk vakuum for virksomheder efter den britiske exit fra EU.

Desuden skal Storbritannien leve op til de økonomiske forpligtelser, det har påtaget sig som EU-medlem. Der er altså en regning at betale ved udgangen.

Og endelig skal det undgås, at der kommer »en hård grænse« mellem Nordirland og Irland, der sætter den sætter den nordirske fredsproces på spil.

»Først når der er opnået tilstrækkelige fremskridt på disse fire områder, kan vi diskutere rammen for vores fremtidige forhold,« siger Donald Tusk.

»At starte sideløbende forhandlinger om alle emner på én gang, som foreslået af nogen i Storbritannien, vil ikke ske,« siger han.

Donald Tusk siger, at de 27 EU-lande ønsker et tæt partnerskab med Storbritannien, efter at de har forladt EU.

»EU27 er ikke ude på at straffe nogen. Brexit er i sig selv straf nok,« siger han.

Storbritannien afleverede onsdag det brev fra premierminister Theresa May, der i henhold til EU-traktatens artikel 50 starter en historisk nedtælling på to år til britisk exit fra EU.

Stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU, skal på et topmøde 29. april vedtage de endelige retningslinjer for exit-forhandlingerne.

Briterne forlader efter planen senest EU-samarbejdet 29. marts 2019.