EU-udspil vil hindre ny finanskrise med mere polstrede banker

EU-forslag kan blive til et uberettiget og dyrt krav for danske realkreditinstitutioner, mener Finans Danmark.

EU-kommissær for økonomi Valdis Dombrovskis mener, at forslaget om kapitalpolstring vil gøre EU's banker stærkere. (Arkiv). Pool/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bruxelles. Nye EU-regler skal styrke bankers robusthed for at undgå en finanskrise som i 2008. Det fremgår af et forslag, EU-Kommissionen har fremlagt onsdag.

Reglerne handler om, hvor meget kapital de europæiske banker skal polstre sig med. De såkaldte Basel III-krav. De handler om internationale standarder for, hvordan banker evaluerer kredit og markedsrisici.

Hvis reglerne bliver til virkelighed, vil det betyde, at banker skal polstre sig med flere penge.

EU-kommissær for økonomi Valdis Dombrovskis mener, at forslaget vil gøre EUs banker stærkere.

»Dagens forslag sikrer, at vi implementerer nøgleelementer af Basel III internationale standarder. Dette er vigtigt for stabiliteten og robustheden hos vores banker.«

»Dagens pakke vil gøre EU-banker stærkere,« siger han.

Han tilføjer, at planen er, at reglerne skal være fuldt implementeret i 2025. Tidligere var planen, at de skulle være i stand fra 2023.

I dag beregner danske banker og realkreditinstitutioner deres kapitalpolstring ved hjælp af egne modeller.

Modellerne skal sikre, at bankerne holder mere kapital i reserve, når de foretager mere risikobetonede udlån, end når de udlåner til mere sikre projekter.

Men de foreslåede krav betyder, at danske kreditinstitutter i stedet skal bruge standardmodeller, hvis kravet bliver til virkelighed.

Og det vil betyde, at de oftere vil skulle vurdere lån som risikable, hvorfor de vil blive nødt til at have flere penge på kistebunden.

Finans Danmark, som repræsenterer banker og realkreditinstitutter, stiller sig kritisk over for forslaget. Det vil ramme lavrisikolån som danske realkreditlån »uforholdsmæssigt hårdt«.

»Udgangspunktet er, at når der kommer nye kapitalkrav, så bliver det dyrere for realkreditvirksomhederne at polstre sig. Og det er et uberettiget krav, fordi dansk realkredit er meget sikkert, har meget lave tab og meget lav risiko.«

»Derfor bør lav risiko følges af lave kapitalkrav,« siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Hun fremhæver, at det er positivt, at der er lagt op til en overgangsperiode, hvor stigningen i kapitalkrav skal være mindre, end det var planlagt.

»Men det giver ingen mening, at det kun er i en overgangsperiode. Det skal selvfølgelig være permanent,« siger hun.

Kommissionens forslag skal drøftes blandt medlemslandene og i EU-Parlamentet, før det kan træde i kraft.

/ritzau/