EU-toppen: Europa tager stort skridt fremad

Der var store lovprisninger til EUs statsledere under det afsluttende pressemøde i EU-topmødet.

(L-R) Denmark's Prime Minister Helle Thorning-Schmidt, European Council President Herman Van Rompuy and European Commission President Jose Manuel Barroso address a joint news conference during a European Union leaders summit in Brussels June 28, 2012. EU leaders were meeting on Thursday for their 20th summit since Europe's debt crisis began two and a half years ago. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LENOIR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en bankunion, et nyt kriseberedskab, en ny aftale rekapitalisering af de spanske banker og en afgørelse på en mere end 30 år gammel strid om EUs fælles patentsystem, var der trætte men brede smil under EU-topmødets afsluttende pressemøde.

"Mange var skeptiske over for udfaldet af dette topmøde. Og jeg vil håbe, at de blev glædeligt overraskelse. For vi har leveret aftaler, der vil sikre stabilitet og lette markedets pres," siger EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso.Sammen med EUs præsident Herman Van Rompuy og Danmarks statsminister og afgående EU-formand Helle Thorning-Schmidt (S) præsenterede han fredag den aftale, EUs statsledere har forhandlet i de seneste døgn.

Budskabet var, at topmødets resultater handler om om ansvarlighed og solidaritet. Og selvom det til tider har fremstået anderledes, har det været forhandlinger mellem alle de 27 EU-lande - og altså ikke kun Frankrig, Tyskland og Italien.

"Gældskrisen har i de sidste to år været vores største bekymring, men det forhindrer os ikke i at lægge en plan for fremtiden. Og det er det, vi har gjort. Det var et vanskeligt topmøde, men det var frugtbart. Vi er enige om fiscal compact, de første skridt i ØMU-rapporten og et historisk gennembrud i EU-patentet," sagde Van Rompuy, der efter eget udsagn var så træt, at han med et smil konstaterede, at han næsten helt havde mistet fornemmelsen for tid og sted.

Topmødets konklusion er af mange - især de tyske medier - blevet udlagt som et nederlag for den tyske kansler Angela Merkel, der bliver beskyldt for at have forrådt tidligere tyske positioner og have givet op overfor de spanske og italienske krav.

Men den anklage afviser Herman Van Rompuy fuldstændig:

"Det var hårde forhandlinger, som ikke kan opsummeres i vindere og tabere. Vi har en fælles opgave og en fælles mission om at stabilisere euroområdet, og her er vi nødt til at støtte de lande, der er under pres. Men de lande skal også levere. Når de modtager støtte, er det altid under konditionalitet. Under strikt konditionalitet," sagde han.