EU tæt på fælles energiafgifter

Finansminister Thor Pedersen er overbevist om, at EUs første fælles regler om minimumsafgifter på energi kan forhandles på plads under det danske EU-formandskab i efteråret efter ny opblødning mellem medlemslandene. Men mange sektorer er undtaget.

BRUXELLES

En hollandsk Edammer-ost er som bekendt fuld af huller. Men derfor er det alligevel en ost. Sådan karakteriserede EUs skattekommissær Frits Bolkestein i går det foreløbige første detaljerede udspil til fælles energiafgifter, som blev lagt på bordet på et møde mellem EUs økonomi- og finansministre.

Der er da også mange undtagelser - huller - i princippet om, at al energiforsyning i EU skal pålægges en eller anden form for afgift af hensyn til miljøet i det forslag, som EU-landene nu skal diskutere.

Dansk optimisme

Men alene det at der er bred politisk forståelse for, at energiafgifterne skal på plads, bør give grund til optimisme, mener finansminister Thor Pedersen.

»Nu har vi trods alt alle kortene på bordet, og der er en fælles linje om, at der skal være fælles energiafgifter«, påpeger han. Det giver håb om, at det danske EU-formandskab i efteråret kan få kørt en større aftale om energibeskatning på plads inden årets udgang, sådan som EU-landene lovede hinanden på sidste topmøde i Barcelona. Thor Pedersen slår ihvertfald fast, at Danmark går efter at få en fuldstændig aftale på plads - også selv om den ikke helt kommer til at opfylde det danske ambitionsniveau om at få energiafgifterne sat så højt som muligt. Ifølge det konkrete udspil til energiafgifter, som det spanske EU-formandskab smed på bordet i går, vil der være væsentlige undtagelser for en fælles minumums-beskatning. Det kommer blandt andet til at gælde:

° Dele af den energitunge industri, heriblandt cementindustrien.

° Medlemslande med en nuværende lav afgift på dieselolie til lastbiler kan med forskellige midler gå under den foreslåede generelle minimumsafgift.

°Og dele af husholdningerne er også fritaget. Det gælder blandt nogle mere forældede former for opvarmning af boliger med petroleum og kerosen, som stadig bruges i nogle europæiske lande.

Afgift på benzin

Men på en række andre områder vil minimums-afgifterne komme til at gælde over hele linjen. For eksempel skal der ifølge forslaget være afgifter på minimum 0,36 euro (2,69 kr.) på en liter blyfri benzin. En liter normal fyringsolie får en minimums-afgift på godt 11 øre, mens den generelle mindsteafgift på el bliver på 0,50 euro (3,73 kr.) pr. megawatt i industrien og dobbelt så meget for private.

De danske energiafgifter ligger generelt langt højere, men flere af de nye medlemslande fra Central- og Østeuropa kommer til at sætte deres energiafgifter op, når de skal ind i EU fra 2004, hvis det nuværende forslag vedtages senere i år.

For lande som Spanien, Portugal, Grækenland og Irland kan der også blive tale om mindre afgiftsforhøjelser, hvilket forklarer hvorfor denne gruppe lande længe har strittet imod princippet om mindsteafgifter på energiforbrug. Især de nordiske EU-lande, Tyskland, Holland og Belgien har til gengæld krævet mindsteafgifterne indført for at skabe mere lige konkurrenceforhold for industrien.