EU tæller ned til bøder for stort budgetunderskud

EU-Kommissionen skal inden for 20 dage komme med forslag til bøder til Spanien og Portugal for at have for stort budgetunderskud.

Foto: DOMINIQUE FAGET. Både Spanien og Portugal kan inden for ti dage søge om at slippe så billigt som muligt ved samtidig at komme med klare løfter om at få deres budgetter på ret kurs igen.
Læs mere
Fold sammen

EU-Kommissionen skal inden for 20 dage komme med forslag til bøder til Spanien og Portugal for at have for stort budgetunderskud.

Det er konsekvensen, efter at EU's økonomi- og finansministre på et møde tirsdag i Bruxelles formelt har afgjort, at ingen af landene har gjort nok for at følge tidligere henstillinger om at rette op på deres budgetunderskud.

Bøderne er som udgangspunkt på 0,2 procent af bruttonationalproduktet, men de kan blive nedsat og i givet fald ende på nul euro.

Det er første gang nogensinde, at EU-traktatens regler om at give bøder på grund af for store underskud bliver brugt.

Både Spanien og Portugal kan nu inden for ti dage søge om at slippe så billigt som muligt ved samtidig at komme med klare løfter om at få deres budgetter på ret kurs igen.

Men som de første eurolande vil de nu rent teknisk få en bøde - også selv om den i givet fald måtte ende med at være på nul euro.

Finansminister Peter Kazimir fra det slovakiske EU-formandskab siger efter beslutningen, at "jeg er sikker på, at vi til sidst vil få et smart og intelligent resultat".

Formanden for eurogruppen, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, sagde tirsdag ved ankomsten til mødet, at bødens størrelse afhænger meget af, hvad Spanien og Portugal nu lover at gøre.

- Det bliver forhåbentlig en offensiv reaktion, hvor de fortæller, hvad de vil gøre for at håndtere problemerne, i stedet for en defensiv reaktion, sagde Dijsselbloem før starten på mødet.

- Og hvis det er en god og offensiv tilgang, er jeg sikker på, at det vil hjælpe, når kommissionen bestemmer sanktionerne, sagde han.

Portugals budgetunderskud var sidste år på 4,4 procent, og Spaniens budgetunderskud ventes i år at ende på 3,9 procent.

Ifølge EU's vækst- og stabilitetspagt må et lands budgetunderskud højst være på tre procent af bruttonationalproduktet.