EU sænker håbet for kriselande

Den seneste økonomiske vejrudsigt fra EU Kommissionen lover dybere recession i Grækenland og Spanien.

Lukket og slukket. Der er udsigt til endnu dybere recession i Spanien, lyder det fra EU-Kommissionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREA COMAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udsigterne til vækst er skubbet længere væk i Spanien og Grækenland, viser de seneste forudsigelser fra Europa-Kommissionen. Mens kommissionen fastholder sine forventninger til væksten i euro-området, sænker den forventningerne til de to landes økonomier.

I februar lød EUs forventning på en økonomisk sammentrækning i den spanske økonomi på 1 procent i 2012. Det er nu ændret til et fald på 1,8 procent. Forudsigelsen for Grækenland er faldet fra minus 4,4 procent til minus 4,7 procent. Ingen af de to lande har i øvrigt udsigt til at få positive vækstrater i 2013.Eu forventer samtidig, at budgetunderskuddene i de to lande vil stige markant. Eksempelvis regner man nu med et budgetunderskud i Spanien på 6,4 procent i 2012 og 6,3 procent året efter. Ifølge Spaniens aftaler med EU må budgetoverskridelsen maksimalt være 5,3 procent i år og 3 procent i 2013.

"De større underskud puster til gældskrisen i eurozonen, da investorerne kan blive endnu mere bekymrede for, om de gældsplagede lande er på rette vej med at få gældsætningen under kontrol," siger Sydbanks cheføkonom Jacob Graven og fortsætter:

"I værste fald kan landene blive tvunget til at stramme den økonomiske politik endnu kraftigere end hidtil planlagt for at nedbringe underskuddene. Men det vil utvivlsomt gøre recessionen endnu dybere og gøre det endnu vanskeligere for de gældsplagede lande at kæmpe sig ud af krisen."Samlet set spår EU en negativ økonomisk vækst for euro-området på 0,3 procent. Det er første gang siden 2009, at der i så fald vil være negativ vækst i euro-området.

Der er ingen ændringer i forventningerne til Danmark. Her spår kommissionen en vækst i 2012 på 1,1 procent og i 2013 på 1,4 procent.