EU-Parlamentet vil køre Rusland af finansiel motorvej

Rusland skal smides ud af det internationale betalingssystem SWIFT. Det kræver Europa-Parlamentet i en resolution, som blev vedtaget torsdag.

Foto: SERGEI KARPUKHIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Parlamentet "beder EU overveje at udelukke Rusland fra... SWIFT-systemet", står der i resolutionen, som samtidig støtter de seneste EU-sanktioner mod Rusland og roser Frankrig for at have droppet salget af to helikopter-hangarskibe af typen Mistral til Rusland.

Om Rusland skal udelukkes af SWIFT, er dog ikke noget Europa-Parlamentet bestemmer; den beslutning ligger hos EU-Kommissionen og i sidste ende de enkelte medlemslande.

Kravet om at udelukke Rusland af SWIFT blev oprindelig fremsat af den britiske premierminister, David Cameron, men det stod ret hurtigt klart, at dette skridt ikke ville komme med i den seneste runde sanktioner. De trådte i kraft i denne uge og udelukker blandt andet en række russiske banker og energiselskaber fra at optage lån i Europa med mere end 30 dages løbetid.

SWIFT står for Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, og det er et internationalt betalingssystem med hjemsted i EU, som anvendes over hele verden. Det anvendes også internt i multinationale bankkoncerner til transaktioner over landegrænserne. Så uden SWIFT-adgang ville livet blive ganske besværligt for de russiske banker og deres kunder, herunder importører og eksportører.

"At udelukke Rusland fra SWIFT-systemet ville være en meget alvorlig optrapning af sanktionerne mod rusland, og ville helt sikkert resultere i hårde gengældelsessanktioner fra Rusland, har Chris Weafer, partner hos konsulenthuset Macro Advisory i Moskva, tidligere sagt til Bloomberg.

"En udelukkelse fra SWIFT ville ikke blokere store handelstranksaktioner, men den ville skabe problemer i det internationale bankvæsen, og det ville forstyrre handelsstrømmene."

De russiske myndigheder har siden foråret diskuteret, hvordan man kunne opbygge et alternativ til SWIFT. I august lagde den russiske centralbank og det russiske finansministerium sidste hånd på et lovforslag, som skal føre til grundlæggelsen af et russisk alternativ til SWIFT.