EU-møde uden panik kan give nye problemer

For en gang skyld kan eurozonens finansministre i dag holde møde uden et akut problem. Men det kan faktisk være en forhindring for de vigtige forhandlinger, der er på bordet, mener Jyske Bank-økonom.

Foto: GEORGES GOBET. Den hollandske finansminister (t.h.) ventes i dag at overtage formandsskabet i gruppen af eurolande efter den Luxembourgs premierminister Jean Claude Juncker (t.v.)
Læs mere
Fold sammen

Når eurozonens finansministre sidst på eftermiddagen stimler sammen i Bruxelles, er det for en gang skyld uden blinkende advarselslamper. I øjeblikket er der nogenlunde ro om græsk økonomi, og investorernes tillid til de øvrige gældsplagede lande er steget over de seneste måneder.

Men der er stadig vigtige forhandlinger om et fælles europæisk banktilsyn og en bankunion, samt en hjælpepakke til Cypern på bordet.

Og i den sammenhæng kan den nyfundne arbejdsro for finansministrene betyde, at de hver især bliver mere besværlige og mindre orienterede mod at finde kompromisser. Det mener Jyske Banks seniorstrateg, Ib Fredslund-Madsen.

"Det bliver spændende at se, om den nuværende ro omkring eurogældskrisen betyder, at landenes ministre bedre kan slå sig lidt i tøjet og stritte imod, siger han til Berlingske Business og fortsætter:

"For vi har typisk set, at når der er krise og pres på, så bliver man presset til at blive enige. Nu er der fred og ingen fare, og så er der mere tid til at sprælle lidt," siger seniorstrategen.

Bankunion og tilsyn til debat

Noget af det som ministrene sandsynligvis vil have højlydte diskussioner om til dagens møde er detaljerne i den kommende bankunion og et fælles europæiske banktilsy

Finansministrene er efterhånden blevet enige om, at der skal være en bankunion og et fælles banktilsyn. Men der er stadig mange knaster. Tyskland har været en af fortalerne for ikke gøre bankunionen og tilsynet alt for omfattende, blandt andet pga. den folkelige modvilje mod at bruge tyske skattekroner til at redde udenlandske banker. Omvendt kan flere af de sydeuropæiske lande se flest fordele i en omfattende og hurtig løsning.

"Spanien vil selvfølgelig gerne have kørt det her igennem, fordi så får de ikke belastet deres statsbudgetter, hvis de kan få EU til at skyde penge direkte ind i bankerne. Frankrig har også været en fortaler for en omfattende bankunion, fordi de franske banker er eksponeret mod Spanien, Italien og Grækenland. Mens Tyskland hidtil har været dem, der har slået bremserne i," siger Ib Fredslund-Madsen. 

Irland vil have union med tilbagevirkende kraft

Og så er der også spørgsmålet om, hvorvidt en bankunion kun skal gavne lande med nuværende eller fremtidige kriser i den finansielle sektor. Et land som Irland vil meget gerne have en løsning, der også adresserer den store gæld, landet måtte optage, for at kunne redde sine banker tilbage i 2008.

"Der ligger en historisk stor post på den irske stats budget i og med, at den har reddet de irske banker. Og der kunne irerne godt tænke sig, at den her nye ting med, at EU skal kunne skyde penge ind i bankerne også vil gælde gammel gæld," siger Jyske Bank-økonomen og fortsætter:

"Der er det igen Tyskland, der mest har slået bremserne i. Men Merkel har alligevel været ude at åbne lidt op ved at sige, at Irland måske kan være speciel case. Irland var jo ekstrem, fordi de mere eller mindre var inde og redde hele banksektoren," siger Ib Fredslund-Madsen. 

Cyperns Ruslands-forbindelser bekymrer

Også Cypern vil sandsynligvis tiltrække sig en del opmærksomhed på dagens møde. Landet kæmper i øjeblikket med en voldsom gæld og stort underskud og har bedt EU om en hjælpepakke. Ifølge Ib Fredslund-Madsen er der egentlig velvilje overfor at give cyprioterne en fremstrakt hånd, men først skal landets forbindelser til Rusland afklares.

"Den største investor i Cypern er Rusland. Og der er nogle onde tunge, der mener at vide, at Rusland bruger det cypriotiske bankvæsen til at hvidvaske penge. Det er ikke noget, man officielt snakker om. Men det er det, som rygterne går på. EU-politikerne er tilstrækkeligt bekymret for det, at de gerne vil have mere afklaring, før de går med til en hjælpepakke," siger han.

Ingen løsninger på bordet i dag

Så dagsordenen er spækket inden mødet mellem Eurogruppens finansministre går i gang. Jyske Bank-økonomen forventer dog ikke, at der bliver sat flueben ved nogen vigtige resultater.

"Det at der er mindre drama betyder nok, at man tør være mere uenig, end når der er tryk på. Så jeg tror ikke, at de kommer frem til nogle løsninger i dag" siger Ib Fredslund-Madsen.

Udover de politiske forhandlinger i dag vil der sandsynligvis blive udnævnt en ny formand. Det forventes, at den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem, overtager posten fra Luxembourgs premierminister, Jean-Claude Juncker