EU-ledere holder vejret mens belgisk region mødes

Det internationale pres på lederen af den belgiske region Vallonien, Paul Magnette, er enormt.

Det internationale pres på lederen af den belgiske region Vallonien, Paul Magnette, er enormt. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICOLAS LAMBERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han nægter fortsat at acceptere den frihandelsaftale med Canada, som 27 af 28 EU-lande ellers er enige om.

Kun Belgiens godkendelse mangler, og den afhænger af, at parlamentet i Vallonien lige som resten af landet siger ja.

Det er den belgiske premierminister, Charles Michel, som holder kontakten til Paul Magnette.

På vej ind til EU-topmødet fredag formiddag var der dog ikke optimistiske toner fra den belgiske premierminister, der er "bange" for tendensen i dialogen med Vallonien:

- Vi tilbragte natten i forsøget på at finde løsninger. Men jeg føler, at der er en radikalisering af holdninger, siger Charles Michel og tilføjer, at man fortsætter dialogen:

- Men for at være ærlig er jeg ikke beroliget.

Europa-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker siger dog på vej ind til mødet i Bruxelles, at han er "håbefuld":

- Kan EU ikke indgå en aftale med Canada, kan jeg ikke se, hvordan det skulle være muligt at blive enige om handelsaftaler med andre dele af verden, siger Juncker.

Klokken 3.30 natten til fredag holdt den belgiske premierminister og Canadas premierminister, Justin Trudeau, et telefonmøde om situationen, skriver den belgiske avis Le Soir.

Gennem torsdagen og natten til fredag har der også løbende været kontakter til EU-Kommissionens formand.

Fredag morgen skulle Paul Magnette ifølge planen mødes med den canadiske handelsminister, Chrystia Freeland.

Først derefter ventes det vallonske parlament at mødes og måske afgøre, om man fredag kan sige ja til aftalen. Sker det ikke, vil det være en kæmpe fiasko for EU, lyder det fra flere EU-diplomater.

Magnette har bedt om direkte forhandlinger med Canada, fordi han frygter, at canadiske virksomheder vil kunne sagsøge EU-lande, der indfører nye regler for beskyttelse af miljø og sundhed.

EU har forsøgt at dæmpe de vallonske bekymringer ved torsdag aften at godkende tilføjelser til en fortolkende tekst, der skal ledsage frihandelsaftalen.

Teksten var dog ikke nok til at overbevise Paul Magnette. Dermed gør han det klart, at EU efter hans mening ikke har været gode nok til at inddrage Vallonien og oplyse om konsekvenserne af aftalen.

På vej ind til EU-topmødet undlod mange ledere - inklusiv Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Storbritanniens Theresa May at give kommentarer til pressen.

Litauens præsident, Dalia Grybauskaite gav til gengæld den hårdt pressede Paul Magnette en hjælpende hånd:

- Jeg ønsker ikke at skyde skylden på regionerne i EU (for at frihandelsaftalen med Canada fortsat ikke er indgået, red.). Begge sider er en smule skyldige i det, der sker nu, siger Dalia Grybauskaite.

Hun mener, at en del af den fastlåste situation dels skyldes intern politik i Vallonien. Men en del af skylden ligger også hos EU:

- En anden ting er processen omkring aftalen, og hvor åben den har været, siger Dalia Grybauskaite og peger dermed indirekte på EU-Kommissionen, som har ansvaret for forhandlinger.