EU-lande støtter gigantbøde til Microsoft

EUs konkurrencemyndigheder fik i går opbakning til en afgørelse, der efter al sandsynlighed dømmer IT-giganten Microsoft for monopolmisbrug. Store bøder og ny udgave af Windows kan blive resultatet.

Der er fuld opbakning i EU-landene til at dømme den amerikanske IT-gigant Microsoft for misbrug af sit Windows-monopol i Europa og til at kræve omfattende ændringer i den måde, som firmaet arbejder. Bøder i størrelsen 18 mia. kr. bliver nævnt.

På et overraskende kort møde mandag formiddag bakkede konkurrencetilsynsmyndighederne i de 15 EU-lande op bag EU-Kommissionens afgørelse i den årelange monopolsag. Afgørelsen, som herefter ikke står til at ændre, bliver sandsynligvis offentliggjort i næste uge, den 24. marts.

Mødet i Bruxelles var ellers planlagt at vare fra klokken 10 til 18, men allerede ved middagstid meldte kommissionens talsmand, Amelia Torres, at »medlemsstaterne har enstemmigt bakket kommissionens forslag til beslutning op«.

Krav: Ny udgave af Windows
EU anklager Microsoft for at have misbrugt den dominerende stilling, som styresystemet Windows har i Europa, til også at sætte sig på multimediemarkedet ved at lade Microsofts egen multimedieafspiller til musik og film, Windows Media Player, være en sammensmeltet del af styresystemet. Det har gjort det vanskeligt for konkurrerende multimedieafspillere at komme ind på markedet med programmer, der virker lige så godt.

EU forventes at ville stille krav om, at Microsoft skal levere en udgave af Windows uden Media Player, så andre kan komme til. Dermed tvinges Microsoft også til at give konkurrenterne et bedre indblik i hele programmeringen bag Windows, så konkurrenter som RealNetworks RealPlayer og Apples Quicktime vil kunne arbejde lige så smidigt sammen med Windows, som Windows Media Player gør. Microsoft har argumenteret med, at det vil ødelægge Windows at fjerne Media Player, som netop er bygget ind i styresystemet.

Kommissionen er også utilfreds med, at Microsoft har forholdt konkurrenter detaljer om Windows for at sætte sig på markedet for mindre servere. Microsofts egne servere af slagsen kan derved udføre opgaver som udskrivning og filhåndtering langt bedre end konkurrenternes produkter.

Alternativ bølge
For to år siden blev Microsoft ved en amerikansk domstol dømt for monopolisering på markedet for internet-browsere. Her var Microsofts egen Internet Explorer stridens æble. Microsoft slap dog med en større bøde og indgik senere en aftale med den slagne konkurrent Netscape. En enkelt af de amerikanske stater, Massachusetts, som var med til at starte sagen, fortsætter dog sin kamp.

Microsoft Windows skønnes at ligge på 95 pct. af verdens personlige computere. Det har de senere år rejst en bølge for at få alternativer som styresystemet Linux og andre såkaldt open source-programmer, som ofte er gratis eller i alle tilfælde billigere, gjort mere udbredte. Denne strategi bakkes efterhånden op af en række af de helt store IT-producenter og -leverandører.