EU-lande frygter flere euro-hop

Euro-landenes finansministre har gjort det klart, at de er bekymrede for de store udsving i kursen mellem euro og dollar. Men der kommer næppe noget udspil fra de store økonomiske magter på et G7-møde i næste uge.

BRUXELLES: Med en usædvanlig erklæring forsøger euro-landene at dæmpe den seneste tids valutauro og tæmme euroen i dens et år lange klatring i kurs over for dollaren, som i stigende grad rammer den europæiske eksport.

Men erklæringen fra mødet mellem de 12 euro-landes finansministre mandag aften var ikke skarpt nok formuleret til, at markedet reagerede på den. Tværtimod steg euroen i går i en kurs på over 1,25 i forhold til dollaren og er dermed godt på vej tilbage til sidste uges rekordkurs på 1,29.

I udtalelsen fra Eurogruppen hed det, at »vi i den nuværende situation kraftigt understreger stabilitet, og at vi er bekymrede for de for voldsomme udsving i valutakurserne... Vi vil fortsætte med at overvåge situationen nøje.«

Derimod indeholdt erklæringen ikke det sædvanlige mantra fra Eurogruppen om, at det var nødvendigt med en »stærk og stabil« euro, som man ellers har brugt flittigt i den fælles europæiske valutas fem års levetid.

Men ingen af finansministrene ville direkte bruge ord om, at euroen er for høj i kurs over for dollaren og andre valutaer, og at det begynder at skade den eksportdrevne del af den europæiske økonomi.

Den tyske finansminister, Hans Eichel, nøjedes med at konstatere, at det er godt Eurogruppen har fundet frem til en fælles holdning inden G7-mødet mellem de førende industrilande 6.-7. februar i Florida. Han udtrykte en vis bekymring for, om den fortsatte valutauro kan ramme de spirende tegn på et økonomisk opsving.

Pegefinger mod USA
Den franske finansminister, Francis Mer, sagde, at det er i Europas og hele verdens interesse på langt sigt at have en »stabil kurs« for euroen, uden at han ville komme nærmere ind på, hvor den ligger. Men han rettede en anklagende pegefinger mod USA for at være skyld i valutauroen:

»I øjeblikket er det resten af verden, som hjælper amerikanerne med deres underskud, sådan som vi alle ved. Spørgsmålet drejer sig nu om at tale åbent om dette spørgsmål og handle ansvarligt sammen.«

USA har i det seneste år ladet dollaren falde i kurs for at bremse det stadig stigende amerikanske handelsunderskud, der især skyldes øget import fra Japan, Kina og andre økonomier i Fjernøsten. Den amerikanske centralbankdirektør Allan Greenspan sagde i en tale i Berlin i sidste uge, at det for USA fortsat er vigtigst at satse på en vækstorienteret politik, og at han kun ser få tegn på problemer for verdensøkonomien som et resultat af dollarens fald. Det blev af analytikere udlagt som et signal om, at USA ikke vil gribe ind med aftaler inden for G7 for at rette op på dollarkursen.

Der er præsidentvalg i USA i november, og den siddende præsident George W. Bush har brug for at holde gang i hjulene i amerikansk økonomi - også selv om det sker på kredit og med et svulmende underskud på handelsbalancen og de offentlige budgetter.

EU-kilder har da også kraftigt nedtonet muligheden af, at der kommer andet end varm luft ud af G7-mødet i Florida.

Stabil rente
Den højere kurs på euroen risikerer at ramme eksporten til USA, som en række af de europæiske lande har været afhængig af for at holde liv i den svage økonomiske vækst sidste og forrige år.

På den anden side peger nogle økonomer også på, at den høje kurs på euroen i løbet af i år vil føre til et øget hjemligt forbrug i Europa på grund af lavere priser på mange varer - især energi. Desuden vil den afholde Den Europæiske Centralbank, ECB, fra at hæve renten igen, hvilket mange analytikere havde spået ville ske i løbet af 2004.