EU kræver total magt over syge banker

EU's fælles bankunion skal have så stor magt over nødlidende banker, at de kan afvikles uden at hjemlandet kan forhindre det.

Michel Barnier Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LENOIR
Bruxelles træder speederen i bund under den fælles bankunion og har netop her til formiddag præsenteret sit forslag til den næste byggesten i projektet: En enhed under EU-Kommissionen, der med vidtstrakt magt skal kunne gribe ind og lukke en nødlidende bank.

Det opsigtsvækkende i forslaget er dels, at hjemlandet for en nødlidende bank vil stå uden vetoret over for et krav om lukning fra EU-Kommissionen, dels at den nye såkaldte "afviklingsmekanisme" skal bakkes op af en grænseoverskridende redningsfond på 60 mia. euro.

Med initiativet vil EU-Kommissionen hugge endnu et bånd imellem nødlidende banker og nødlidende statskasser over, og Michel Barnier, EU-Kommissær med ansvar for banksektoren og Det Indre Marked ser ingen anden udvej end at koncentrere magt og penge i forsvaret mod nye bankkriser:

- Bankerne er i stadig mindre grad nationale og har en række grænseoverskridende aktiviteter, mens bankmyndighederne og opløsningsmyndighederne stadig er nationale. Det er uholdbart, og vi er nødt til at forandre det," siger Michel Barnier ved en pressekonference, der gik i gang kort før middag i dag.

Ved pressemødets begyndelse understregede han, at der har været flere eksempler på, at der er behov for et system, der arbejder hurtigere og mere effektivt end tidligere forløb har vist.

Med den såkaldte "fælles opløsningsmekanisme" skal der ifølge EU-Kommissionen bygges et stærkt værktøj ind i eurolandenes samarbejde, som vil give EU-Kommissionen den endelige myndighed over eurozonens 6.400 banker, og som altså også har jurisdiktion til at kræve en bank lukket og underkende medlemsstaters ønsker.

Den nye enhed for bankafviklinger vil ifølge EU-Kommissionen kunne bestå af omkring 300 medarbejdere, og enheden bør ifølge forslaget være klar fra januar 2015.

- Sammenlignet med USA er det en overskuelig størrelse. Her arbejder 7.500 personer med det samme, siger Michel Barnier.

Ifølge EU-Kommissæren skal der sammensættes et særligt råd i opløsningsmyndigheden, der skal fungere under EU-Kommissionen.

- Det EU-Kommissionen, der skal trykke på knappen ved afviklingen af en bank efter råd fra tilsynsmyndighedens råd og styrelse.

Dog er det åbenlyst, at selv om beslutningsprocessen kører som smurt, og det vil den næppe gøre, så vil det tage flere år at opbygge både den bagvedliggende afviklingsfond og sikre den nye myndighed de nødvendige fuldmagter, der skal til for at fordele tabene ved en banklukning.

Danmark er ikke et euroland og er dermed ikke automatisk pålagt at deltage i bankunionen, der omfatter et fælles banktilsyn, som er ved at blive bygget op, den fælles mekanisme til opløsning af bankerne, som fremlægges i dag samt en fælles indskydergarantiordning for de deltagende banker.

Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomiminister Margrethe Vestager har ved flere lejligheder understreget, at Danmark først tager stilling til eventuel dansk deltagelse i bankunionen, når alle unionens elementer er på plads.

Ud over at sikre større tillid til EU's banksektor, er formålet med bankunionen at forhindre, at skatteyderne igen og igen skal betale, når en bank skal reddes eller afvikles. Derfor vil EU-Kommissionen opbygge redningsfonden bag opløsningsmekanismen med bidrag fra bankerne.