EU har kik på boliglån

Et effektivt europæisk marked for huslån vil være en stor fordel for forbrugerne, mener EU-kommissær Charlie McCreevy.

Læs mere
Fold sammen
BRUXELLES:

Kun en pct. af europæerne optager huslån i andre europæiske lande end i hjemlandet. Men det skal der laves om på, hvis det står til EUs kommissær for det indre marked, Charlie McCreevy.

»For de fleste forbrugere er et huslån den største vare, de nogensinde køber. Derfor må vi ikke vige tilbage for den store udfordring, det er at skabe et europæisk marked for huslån. Et effektivt indre marked for huslån vil give billigere og bedre huslån for alle europæere, uanset om de optager deres lån hjemme eller i udlandet,« sagde EU-kommissæren i går.

McCreevy fremsatte sine udtalelser i forbindelse med offentliggørelsen af en rapport fra en arbejdsgruppe nedsat af Kommissionen, som arbejder med at identificere de forhindringer, der eksisterer for skabelse af et indre marked for boliglån.

Charlie McCreevy sagde ved samme lejlighed, at han i første halvdel af næste år vil komme med udspil, der mere detaljeret beskriver, hvilken EU-lovgivning der efter Kommissionens opfattelse er brug for i bestræbelserne på at virkeliggøre det europæiske marked for boliglån.

Arbejdsgruppen, som består af repræsentanter for kreditvirksomheder og forbrugerorganisationer, peger på en lang række af problemer, der gør det svært - hvis ikke ligefrem umuligt - for de europæiske forbrugere at optage et boliglån i et andet land end deres eget.

Langt de fleste af de boliglån, der i dag optages i andre lande end i hjemlandet, optages i forbindelse med køb af fritidsejendomme, men det er kun én pct. af europæerne, der i dag optager lån i udlandet. De samlede boliglån i de 15 EU-lande var ved udgangen af 2002 på fire trillioner euro - 30.000 mia. kr.