EU-formand med røvfuld til græsk regering: I lyver for folket

Bissen var skruet på, da formand for EU-kommissionen Jean-Claude Juncker i dag holdt pressemøde. Han beskyldte den græske regering for at forsøge at føre det græske folk bag lyset.

Foto: YVES HERMAN. Det behøver ikke at ende med et farvel til Grækenland som eurozoneland. Men det begynder at være et muligt scenarie, sagde Juncker i dag på sit pressemøde i Bruxelles.
Læs mere
Fold sammen

I flere uger har formanden for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncher gjort et halvhjertet forsøg på at skjule sin stigende irritation over sine forhandlingspartnere i den græske regering.

Da han mandag på et pressemøde i Bruxelles gjorde status over den nuværende situation, var alle former for politisk demokrati tilsyneladende droppet.

»Jeg tror ikke, at det giver mening at komme med bebrejdelser mod den græske regering. Men jeg var skuffet,« sagde han som et svar på, hvordan han havde reageret på grækernes pludselige beslutning om at holde folkeafstemning om kreditorernes krav og fortsætte senere:

»Fra vores side har disse forhandlinger altid foregået i den rigtige europæiske ånd baseret på fælles regler og fælles tillid. Der har aldrig været et ultimatum eller "take it or leave it-tilgang". Vores eneste bekymring har hele tiden været - og er stadig - at hjælpe med at lave en fair og balanceret aftale«

EU-formanden beskyldte premierminister Alexis Tsipras og de øvrige græske regeringspolitikere for at tilbageholde sandheden om forhandlingerne fra den almindelige græker.

»Det græske folk har ret til at få sandheden. De bør kende alle elementer i den aftale, der var på bordet og alle de forhandlinger, vi var igennem. Det ville være tilrådeligt for den græske regering at fortælle folket sandheden, i stedet for at simplicere sit eget budskab. I ved, Demokrati,« sagde han.

Juncker gjorde blandt andet et stort nummer ud af at understrege, at institutionerne (Kommissionen, ECB og IMF) har krævet reformer af pensionssystemet og på arbejdsmarkedet, men ikke direkte vil lave besparelser eller nedskæringer af lønninger eller pension.

»Der er ingen pensionsnedskæringer i denne pakke," gentog han et par gange for de fremmødte journalister med knyttede hænder.

Ifølge kommissionensformanden vil forslagene i den pakke, kreditorerne nu har lagt, frem være med til at skabe vækst, en moderne og gennemsigtig offentlig administration, men også skabe mere socialt retfærdige vilkår i Grækenland.

»I skal være klar over, at i mange tilfælde var det os i EU-kommisssionen, der måtte være dem, der insisterede på de mest socialt retfærdige metoder,« sagde han.

Juncker slog også gentagne gange fast, at han ikke trækker nogen hvid kanin op af hatten i 11. time. Men at døren står stadig åbent for grækerne, hvis de beslutter sig for at stemme ja i weekenden.

»For mig har et græsk exit fra eurozonen aldrig været, og vil aldrig blive, en mulighed. Men jeg har altid sagt til mine græske venner, at når jeg siger, at grexit ikke er en mulighed, så skal de ikke tro, at ved enden af processen, at så vil jeg være i stand til at præsentere noget, der går imod de øvrige sidste forslag,« sagde han.