EU foreslår pant på plastik

EU-kommissionen har netop offentliggjort en såkaldt grønbog, som skal danne grundlag for en lovgivning, der sikrer mindre forurening fra plastprodukter i fremtiden.

EU-kommissionen foreslår regler om pant på plastik. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om nogle år skal alle europæiske forbrugere ikke kun kunne få pant på øl - og sodavandsflasker af glas, men også på flere forskellige slags plastikemballage.

Sådan lyder ét af EU-kommissionens forslag i en ny grønbog, der skal danne grundlag for ny lovgivning, der skal mindske plastforening fremover. Ifølge EU-kommissionen er et af de store problemer, at plastik ikke opfattes som et materiale med en værdi i sig selv.

»Denne opfattelse betyder, at meget plastik bare kasseres. Plastik er dog højteknologiske og komplekse materialer, som bør værdiansættes over for forbrugerne for at skabe incitament til genbrug og genanvendelse,« skriver kommissionen i den netop offentliggjorte grønbog og fortsætter:

»Nogle plastikprodukter (f.eks. PET-sodavandsflasker) kan indgå i et pant - og retursystem, der motiverer indehaveren af bortskaffelsesproduktet til at returnere det til et opsamlingssted for at få sin pant retur.«

I det hele taget er forbrugeradfærd og bedre information til forbrugerne én af de centrale temaer i grønbogen. Derfor bør plastikprodukter ifølge kommissionen have oplysninger om plastiktype og dets effekter på miljøet.

»Informerede forbrugere kan spille en afgørende rolle, når det gælder om at fremme mere bæredygtige produktionsmønstre for plastik og plastikprodukter, der også forbedre ressourceeffektiviteten,« lyder det i grønbogen.

Plastikaffald hober sig op i verdenshave

Baggrunden for, at EU-kommissionen efterlyser ny lovgivning er en alarmerende udvikling i mængden af plastikaffald i verdenshavene, der især går ud over havmiljøet, men også kan få betydning for folkesundheden. Ifølge grønbogen lander der i øjeblikket omkring 10 millioner tons affald i verdenshavene, hvoraf størstedelen er plast.

Fordi plastikaffald kan tage op til 100 år om at nedbrydes, anslår man, at der findes affaldsøer i Atlanterhavet og Stillehavet, der består af 100 millioner ton, heraf 80 procent plastik. Plastikken indeholder store mængde kemikalier og gift, der kan blive optaget af fisk og planter og dermed indgå i fødekæden og skade mennesker.

»Disse persistente organiske miljøgifte nedbrydes kun vanskeligt i naturen, men ophobes i kropsvæv, hvor de kan være kræftfremkaldende, mutagene eller på anden måde skadelige for sundheden,« skriver EU-kommissionen.

De seneste statistikker viser, at samtlige EU-lande i 2008 skabte 25 millioner ton plastikaffald, heraf blev næsten halvdelen (48,7 procent) smidt ud. Derfor er et andet af kommissionens løsningsforslag gradvis at indføre et forbud mod at smide plastik ud.

Her er Danmark i forvejen en af duksedrengene, fordi vi ligesom Tyskland, Holland, Sverige, Belgien og Østrig - allerede har indført et direkte eller indirekte forbud. Ifølge kommissionen har det haft den effekt, at alle syv lande i langt højere grad nyttiggør deres plastikaffald.

Nyt mærkningssystem til emballage

Men kommissionen peger også på, at en frivillig indsats i erhvervslivet kan være vejen frem. Over 60 procent af det samlede plastikaffald stammer fra emballage. Et andet foreslår går derfor på at lave retningslinjer til bæredygtigt emballage.

De producenter og detailhandlende der frivilligt forpligter sig til retningslinjerne får så mulighed for at skilte med det overfor forbrugerne ved hjælp af et nyt uafhængigt mærkningssystem, »som forøger forbrugernes bevidsthed om risici ved plastik og bortafskaffelse af plastik, og separate indsamlingsordninger.«

Også produktion og design af plastikprodukter er ifølge EU-kommissionen et væsentligt element i indsatsen for mere genanvendelse af plastik. Her vil man især se på erfaringerne indenfor produktionsfilosofien, "vugge til vugge-bevægelsen", hvor virksomheder allerede i designfasen lægger vægt på, at deres produkter skal kunne genanvendes.

EU-kommissionens grønbog skal nu danne grundlag for en høringsfase, der varer frem til juni. Læs hele grønbogen her.