EU: Flyrute i fugleflugt skal afgøre passagererstatning

Rute med mellemlandinger har ikke betydning for erstatning i forbindelse med flyforsinkelse, siger EU-domstol.

Kompensation til passagerer der oplever større flyforsinkelser udregnes ud fra afstand. Scanpix/Fabrice Coffrini/arkiv Fold sammen
Læs mere

Når erstatningen til passagerer, der har været ude for større flyforsinkelser, skal beregnes, skal det gøres ud fra fugleflugt og ikke den faktiske rute.

Det er også, selv om der har været foretaget mellemlandinger. Det fastslår EU-Domstolen torsdag.

Kompensationen til flypassagerer, hvis fly er ramt af større forsinkelser, bliver beregnet via distancen mellem den lufthavn, flyet letter og lander i.

Det er en tysk domstol, der har bedt EU-Domstolens højeste instans om at tage stilling til spørgsmålet.

Det sker, efter tre kvinder, der rejste fra Rom til Hamburg med en mellemlanding i Bruxelles, ankom med en forsinkelse på næsten fire timer. De anlagde derefter sag for at få en erstatningssum.

EU-Domstolen har tidligere slået fast, at passagerer, der bliver mere end tre timer forsinkede har ret til en kompensation på 250 euro - svarende til 1860 kroner - for flyvninger på højst 1500 kilometer.

På flyvninger, der er længere, er kompensationen 400 euro altså knap 3000 kroner.

I sagen om de tre kvinder bad retten i Tyskland unionens domstol tage stilling til, om mellemlandinger skal medregnes i kompensationen, da de kan have en effekt på afstanden.

Spørgsmålet lød, om erstatningen skulle beregnes på baggrund af distancen mellem Rom og Hamburg eller den faktiske distance fra Rom til Bruxelles og derefter videre til Hamburg.

Sidstnævnte ville falde ind i kategorien med en større erstatning. Men det er ikke berettiget, fastslår EU-Domstolen.

Erstatningen skal afspejle de gener, de rejsende måtte have ved ikke at kunne reorganisere deres transport og undgå at spilde deres tid, fremgår det af torsdagens dom.

Forklaringen lyder, at selve flyvningens karakter i forhold til mellemlandinger ikke har indvirkning på de gener, som de rejsende oplever.