Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er britiske Financial Times, som bringer de nye oplysninger på baggrund af aktindsigt i et internt notat fra EU-Kommissionen.
Blot en uge efter, at Storbritanniens premierminister Theresa May trykkede på knappen og udløste artikel 50 i Lissabon-traktaten, som indleder briternes to år lange udmeldelsesproces, begyndte EU-Kommissionen på det, Financial Times kalder en ”udefrysning.”
Dermed har Bruxelles indledt en systematisk indsats for at udelukke britiske selskaber, som måtte være interesserede i kommende milliardkontrakter inden for EU-systemet.
Det sker for at undgå ”unødige tillægskomplikationer” frem mod 2019, når Brexit formelt træder i kraft, som det så mundret hedder.
Offipyk om kontrakter i EU
Kommissionens ledelse beskriver i notatet, hvordan Storbritannien i praksis vil miste indflydelse, selv om briterne fortsat beholder de juridiske rettigheder og forpligtelser, som det formelle medlemskab fremdeles giver dem.
De ansatte i EU-systemet opfordres i notatet til at forberede den britiske private sektor på, at der vil være ”juridiske konsekvenser” af Brexit.
Notatet blev rundsendt til højtstående embedsmænd, og det var underskrevet af Kommissionens generalsekretær Alexander Italianer, præsident Junckers stabschef, Martin Selmayr, og EUs Brexit-forhandler Michel Barnier.
”Bortset fra de juridiske krav om, at en kontraherende part etableres i EU, kan der være politiske og praktiske grunde, som taler for aftaler indgået i et bestemt medlemsland – ikke bare ved kontraktens indgåelse men også gennem hele aftaleperioden,” hedder det ifølge Financial Times i notatet.
Den rundsendte skrivelser forklarer, hvordan man kan bryde med Storbritannien. Den indeholder også informationer om, hvordan man skal kunne bryde briternes hidtidige adgang til EUs databaser.
Et stærkere mandat
Nyheden følger få dage efter, at den britiske premierminister overraskede alt og alle ved at udskrive valg til afholdelse den 8. juni.
Theresa May begrundede nyvalget med, at hun har brug for et solidt mandat fra folket, når hun skal forhandle Brexit med Bruxelles.
EU-præsident har tidligere afvist det britiske krav om at forhandle parallelt om den britiske udmeldelse og de efterfølgende handelsaftaler.