"EU-energiplan er uambitiøs"

Skuffelse. Topsoe Fuel Cell kalder EU's nye energiforskningsprogram for uambitiøst. Virksomheden har gennem en periode siddet med ved bordet som rådgiver, og mener, at området for "energieffektivitet" hverken har fået opmærksomhed eller økonomi nok.

Topsoe Fuel Cell, hvis prøveresultater med brændselsceller tegner lovende, er skuffede over, at begrebet "energieffektivitet" ikke har fået mere plads og flere midler i EU-kommissionens syvende rammeprogram for energiforskning, som er startet 1. januar og løber de næste syv år.

I alt er der for de syv år afsat 17,5 mia. kr. til energiforskning, men ifølge direktør for forretningsudvikling Helge Holm-Larsen fra Topsoe Fuel Cells, er de to tredjedele af pengene blevet afsat til biomasse og vedvarende energi.

- Vi havde gerne set, at energieffektivitet havde fået en langt større plads, end tilfældet er. Når vi får at vide, at energi skal være et særligt indsatsområde, må vi konstatere, at de afsatte midler slet ikke er store nok til at karakterisere det som en særlig indsats. Det er uambitiøst, siger Helge Holm-Larsen.

Virksomheden har i samarbejde med Forskningscenter Risø og den finske systemintegrator Wärtsilä leveret opsigtsvækkende resultater inden for brændselsceller.

I september med en fire kilowatt brændselscelle, som har leveret strøm i mere end 3.000 timer. Netop de gode testresultater har medvirket til, at EU-kommissionen har benyttet Topsoe Fuel Cell som en slags ekstern sparringspartner fra erhvervslivet til at være med til at vurdere, hvor EU's indsats på energiforskningen kunne koncentreres.

Der har blandt andet været møder om de såkaldte JTI-projekter, Joint Technology Initiatives, hvor der nu i første omgang kun bliver to indsatsområder, nemlig Medico og Embedded Technology, (skræddersyede løsninger red.), mens brint og brændselscelle JTI-projektet er udskudt.

Ingen brændselsceller- På de møder i Bruxelles, vi har deltaget i, har vi fået det indtryk, at EU-kommissionen virkelig vil satse på området. Men desværre må vi konstatere, at de to første områder er kommet med i Ministerrådets beslutning for det syvende rammeprogram, mens der ikke er fundet plads til brændselsceller. Så kombinationen af, at der skal flere penge til, hvis EU ønsker, at europæiske virksomheder skal kunne følge med på markedet for energieffektivitet, og at brændselsceller ikke er kommet med blandt JTI-projekterne, er ikke tilfredsstillende, siger Helge Holm-Larsen.

For fuldstændighedens skyld tilføjer han, at han håber, at der med hensyn til brændselsceller som særligt indsatsområde, blot er tale om en forsinkelse fra EU-kommissionen.

Topsoe Fuel Cell er et datterselskab i Haldor Topsoe koncernen med omkring 40 ansatte.

Virksomheden er i dag involveret i to EU-projekter, som er startet i andet halvår i 2006.

Da afrapportering og dokumentation er omfattende i forhold til EU-kommissionen, og det tager op til 18 måneder at starte et nyt forskningsprojekt, ser virksomheden i øjeblikket tiden an i forhold til, om de skal med i denne første ansøgningsrunde i dette forår.

- Vi vil forsøge at hente flere penge i EU, men vi vil heller ikke sætte mere i gang, end vi er stand til at gabe over, siger direktøren for forretningsudvikling.

Brændselsceller er en slags konverter, som direkte omsætter kemisk energi til strøm.

Det gør dem utroligt energieffektive og er derfor tilsvarende mere miljøvenlige end almindelige motorer, generatorer og turbiner.