EU bekræfter sløje danske vækstudsigter

EU-Kommissionen ser ikke mange vitaminer i dansk økonomi i 2016. I sin forårsprognose vurderer EU-Kommissionen, at dansk økonomi vil vokse mindre end gennemsnittet i EU med en halvslatten vækst på beskedne 1,2 pct.

EU-Kommissionen forudser i sin forårsprognose, at dansk økonomi vil blive ramt af gråvejr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

EU-Kommissionen sender i sin forårsprognose over EU-landenes økonomiske udvikling gråvejr ind over Danmark. Kommissionen forudser, at dansk økonomi i 2016 blot vil vokse med 1,2 pct., hvilket betyder, at Danmark kommer til at halte et godt stykke efter en række andre europæiske lande. Kommissionen forudser nemlig, at den økonomiske vækst i EU i gennemsnit lander på 1,8 pct.

EU-Kommissionens vækstforventninger for dansk økonomi er stort set på linje med den danske regerings syn på samme sag. Med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i spidsen fremlagde regeringen for en uge siden sit såkaldte konvergensprogram, der bød på en markant nedjustering af forventningerne til væksten for 2016 fra 1,9 pct. i december 2015 til 1,1 pct. i slutningen af april.

Hos Dansk Erhverv mener cheføkonom Sten Bocian, at både regeringen og EU-Kommissionen er alt for optimistiske på dansk økonomis vegne.

»Kommissionen forventer, at væksten i år vil blive på 1,2 pct. stigende til 1,9 pct. næste år. Det er en markant nedjustering af vækstforventningerne i år – men det er fortsat efter vores vurdering et for optimistisk bud. En vækst i den størrelsesorden kræver kvartalsvækst på 0,5 pct. alle kvartaler i år – og stort set samme vækst næste år. Man skal naturligvis aldrig sige aldrig, men med de tilgængelige indikatorer for dansk økonomi, så synes det urealistisk, at vi når en vækst i den størrelsesorden. Et mere realistisk og fortsat optimistisk bud på væksten er 0,5 - 0,75 pct. i år stigende til 1,4 pct. næste år,« skriver Sten Bocian i en kommentar.

Regeringen forklarede i sidste uge sin markante vækstnedjustering med, at faldende oliepriser og en stor tilstrømning af flygtninge vil lægge hårdt pres på dansk økonomi i de kommende år.