EU bekræfter: Ja, vi har en aftale med Grækenland

Tidligt tirsdag morgen fik EU indgået en aftale med Grækenland. Men EU mørklægger alle detaljer.

Foto: RONEN ZVULUN.
Læs mere
Fold sammen

En af EU kommissionens talsmænd, Annika Breidhardt, bekræfter ved dagens pressebriefing i Bruxelles, at der er indgået en aftale med Grækenland.

»Tekniske forhandlinger blev afsluttet sent i går aftes efter ugers intense forhandlinger  på grundlag af erklæringen fra euro-topmødet 13. juli,« sagde talsmanden.

Men hun afviste at give nogen som helst detaljer om aftalen, før den er blevet til en politisk aftale - altså før eurolandene og det græske parlament har taget stilling. Vi ved derfor ikke, hvor mange penge man låner Grækenland, hvad vilkårene er og hvilke reformer, Grækenland skal gennemføre til gengæld. Vi ved faktisk ikke engang, om IMF er med i aftalen - kun at forhandlingerne med de græske embedsmænd er sket »hånd i hånd« med IMF.

»EU-kommissionens hold har arbejdet dag og nat på at virkeliggøre (topmøde)erklæringen,« sagde talsmanden.

»Dette arbejde er blevet gjort hånd i hånd med IMF, ECB og ESM (eurolandenes fælles redningsfond, red.). Institutionerne og de græske myndigheder har i princippet indgået en aftale på et teknisk grundlag, og der forhandles stadig om at færdiggøre detaljer. Som det næste skridt vil der blive foretaget en politisk stillingtagen.«

At man er meget tæt på en endelig aftale fremgår dog af den kendsgerning, at EU-kommissionsns formand, Jean-Claude Juncker, har talt med både forhandlingsholdet i Athen, med den tyske finansminister Wolfgang Schäuble og med den græske ministerpræsident Aleksis Tsipras. I dag skal han tale med den tyske kansler Merkel og med den franske præsident Hollande.

Forhandlingerne har været intense. Talsmanden sagde først, at man indgik aftalen »sent mandag aften.« En journalist foreholdt hende derefter, at de græske forhandlere havde forladt hotellet klokken otte tirsdag morgen og havde sagt, at man netop var blevet enige.

»Sent om aftenen eller tidligt om morgenen...« svarede talsmanden.

»Vi kan godt sige tidligt om morgenen.«