EU-aftale med Canada giver samhandlen kæmpe løft

EU har indgået en samhandelsaftale med Canada. Aftalen forventes at øge handlen mellem parterne med ca. 194 milliarder kroner.

Jose Manuel Barroso byder Canadas premierminister velkommen. De to parter har indgået samhandelsaftale. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Canadas premierminister, Stephen Harper, og EU- Kommissionens formand, José Manuel Barroso, har trykket hænder og er blevet enige om en samhandelsaftale. Aftalen skal lette handlen mellem de to og ventes at øge EUs bruttonationalprodukt med ca. 90 milliarder kroner årligt.

Når handelsaftalen er rullet ud forventer parterne, at handlen mellem EU og Canada øges med ca. 194 milliarder kroner. Europa-Kommissionen forventer således en stigning i EUs samlede eksport af varer og tjenester til Canada på 24,3 procent. 

Aftalen fjerner størstedelen af de toldbarrierer, som der hidtil har været mellem de to parter.

En del af aftalen går ud på, at Canada skal importere mere europæisk ost. Ifølge CBC News har Canada indvilliget i at øge importkvoterne på ost til 37.000 tons fra 20.000 og øge Europas del af det til 30.000 tons fra 13.000. Det har allerede skabt røre blandt canadiske osteproducenter.

Canadas okse- og svineindustri kan derimod forvente at aftalen er 1 milliard dollar, svarende til 5,45 milliarder kroner, værd.