Et talende politisk dyr

I sidste uge skiftede socialminister Henriette Kjær arbejdsplads. Det gjorde hendes presserådgiver også, men Nikolaj Bøgh fulgte ikke med til det nye familieministerium. Han har sat sig i spidsen for et nyfødt kommunikationsbureau.

Læs mere
Fold sammen
Han taler gerne. Også på andres vegne.

Derfor er 35-årige Nikolaj Bøgh nu havnet i den helt rigtige stol. Og det er ikke kun skrivebordsstolens placering i et af de trendy kontormiljøer på Kanonbådsvej mindre end ti skridt fra vandet, der gør det så attraktivt for ham.

Efter at have formuleret sætninger for den nu tidligere socialminister Henriette Kjær (K) gennem et år har Nikolaj Bøgh nemlig netop sat sig i stolen som daglig leder af det nys etablerede kommunikationsbureau Corporate Spin, hvis klare og ambitiøse målsætning er at blive erhvervslivets foretrukne sparringspartner, når det handler om kommunikation og budskaber. Det nye kommunikationsbureau, der er endnu et Svend Gunbak-initiativ lægger ingenlunde skjul på, at eneejeren Gunbaks politiske tæft skal danne grundlag for en ny og mere politisk form for kommunikationsrådgivning. Og det har netop været det attraktive for den politisk interesserede Nikolaj Bøgh.

»Jeg er jo nok først og fremmest et politisk dyr, og dernæst er jeg så kommunikator. Derfor var dette jobtilbud så attraktiv, selv om det var utroligt spændende at være så tæt på den inderste kerne af det politiske arbejde i regeringen. Omvendt tror jeg, et år er tilstrækkeligt til ligesom at have prøvet det hele,« siger Nikolaj Bøgh, der har brugt sommeren til også at færdiggøre konceptet for Corporate Spin.

Det er ingenlunde en tilfældighed, at Svend Gunbak henter netop Nikolaj Bøgh til lokalerne på Kanonbådsvej, for den politiske interesse førte de to sammen allerede i 1994, da Gunbak arbejde for den konservative pressetjeneste og Nikolaj Bøgh som studentermedhjælp hos Socialdemokraterne.

»Her arbejder kun mennesker med tung politisk og kommunikationsmæssig erfaring, men det ville da være mærkeligt, hvis ikke Gunbaks store netværk skulle være en fordel. Han har lavet politisk rådgivning og kommunikationsrådgivning gennem ti år.«

Verbal kuglestøber
Siden det første møde med Gunbak på Christiansborg for ti år siden er det lykkedes den aalborgensiske cand. scient. pol. at kombinere sine politiske interesser med den faglige tilgang til kommunikationsbranchen gennem job som projektleder Strategisk Forum hos Mandag Morgen, chefkonsulent hos Dansk Arbejdsgiverforening samt posten som socialministerens verbale kuglestøber.

Særligt i det sidste job lærte ham, hvad det kræver at være på arbejde døgnet rundt - også på helligdage.

»Jeg har siddet til julefrokost en første juledag hos min onkel og tante og blive ringet op syv-otte gange af journalister, der ville have ministerens kommentar til en rapport, som tilfældigvis var blevet offentliggjort. Og så var det ikke engang hendes område. Men i det hele taget var det ikke unormalt at blive vækket klokken fem-halv seks om morgenen af journalister fra en af de forskellige radiokanaler, hvis public service-forpligtelse mest består i at læse morgenaviserne igennem.«

Også fritiden består mestendels af politik, idet Nikolaj Bøgh er forfatter til flere bøger med politisk indhold, senest biografien om Per Hækkerup. Men der bliver dog også tid til at pleje en bred kulturel interesse.

»Jeg kan godt lide at gå en tur i teatret, men jeg hører også en del musik, alt fra klassisk og jazz til mere moderne ting.«

Men den politiske bacille er i blodet, og den forsvinder ikke, aldrig, for et ungt, men allerede drevent politisk dyr, der trådte sine barnesko i DSU. I dag er han dog efter egen mening lidt sværere at sætte i bås.

»Jeg er ikke medlem af noget politisk parti, men nu har jeg jo det seneste år arbejdet for en konservativ minister, så det er nok ikke helt ved siden af mine synspunkter.«

Men burde det ikke være oplagt selv at stille op til valg for at tage skridtet fuldt ud.

»Jo, det har jeg da også tit tænkt på, men jeg har det i virkeligheden bedst med at arbejde bag linierne.«