Et slaraffenland for computervirus

Med regeringens ønske om at give alle en hjemme-PC og bredbånd på statens regning bliver Danmark en førende IT-nation. Men samtidig kan vi blive et let offer for massive virusangreb. Truslen i din stueNyttige links

Læs mere
Fold sammen
Det er så let at tænde sin nye computer, tilslutte bredbåndsforbindelsen og på få minutter have adgang til milliarder af informationer fra hele verden.

Alene sidste år steg antallet af private brugere, der har mulighed for at koble sig på internettet døgnet rundt med en hurtig bredbåndsforbindelse, fra nogle få tusinde til knap 200.000 danskere, og udviklingen ventes at boome endnu mere, når regeringens bebudede bredbånds- og hjemme-PC ordning tager fart.

Men medaljen har en bagside. De hurtige bredbåndsforbindelser, der typisk er tilsluttet internettet i timevis, kan for hackere og virusprogrammer være en vidt åben hoveddør ind til det allerhelligste.

På trods af hyppige advarsler om virusangreb og nødvendigheden af antivirusprogrammer og opdateringer af computerens styresystemer, er det langt fra alle danskere, der tager truslen alvorligt.

»De vira, vi ser nu, spreder sig som steppebrande, og de er slet ikke afhængige af, at man begår en dumhed og åbner en forkert email, for vira udnytter sikkerhedsfejl i programmerne. Hvis folk ikke engang opdaterer deres operativsystem, er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt man bliver angrebet, men hvornår,« siger Gert Nielsen, der er system-ingeniør i den danske afdeling af Symantec, verdens største sikkerhedsproducent til software.

For et par måneder siden, offentliggjorde Symantec en undersøgelse, der viste, at 80 procent af deltagerne i en skandinavisk kontrolgruppe på 300 private computerbrugere, blev angrebet af hackere eller virus i løbet af en måned.

Selv om sikkerhedsproducenterne kan beskyldes for at have en interesse i at overdramatisere problemet, er leder af Security Services i danske Vigilante, der foretager uvildige sikkerhedstest af software, ikke i tvivl om alvoren.

»Mange mennesker er ikke klar over, hvor farligt det er at surfe på internettet uden forholdsregler. Der findes software, der fuldstændigt kan overtage styringen med fremmede computere. En ting er, hvis det sker på ens egen computer, men hvis den samtidig er koblet op til ens virksomhed via en hjemme-PC-ordning, så er den gal,« siger Peter Vestergaard fra Vigilante.